Επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ από την «Ολυμπος» στην Κύπρο

Επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ από την «Ολυμπος» στην Κύπρο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φετινό φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου χαλουμιού της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (γνωστή ως «Ολυμπος») στην Κύπρο, με στόχο οι εργασίες να έχουν τελειώσει σε δύο χρόνια και να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023. Η πανδημία καθώς και κάποιες καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών αδειών έχουν πάει λίγο πίσω τις εργασίες για την επένδυση της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας.

Το εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή Τσέρι, έξω από τη Λευκωσία, και σύμφωνα με τη διοίκηση της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» θα είναι το πλέον σύγχρονο στην κατηγορία της παραγωγής χαλουμιού, με δυνατότητα επεξεργασίας 250 τόνων γάλακτος την ημέρα. Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Η είσοδος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» και παραγωγικά –καθώς εμπορικά δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια– γίνεται σε μια περίοδο με ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: πρώτον, το χαλούμι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, καθώς πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και από την 1η Οκτωβρίου 2021 το εν λόγω τυρί θα επιτρέπεται να παρασκευάζεται μόνο στην Κύπρο και δεύτερον, ο «πόλεμος» μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών μεταφέρεται και εκτός Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η «Δωδώνη», την οποία πρόσφατα εξαγόρασε το fund CVC, που απέκτησε και τη Vivartia, διαθέτει ήδη από το 2016 μονάδα παραγωγής χαλουμιού στη Λεμεσό της Κύπρου.

To 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, η αξία των εξαγωγών χαλουμιού ανήλθε σε 266,49 εκατ. ευρώ έναντι 224,13 εκατ. ευρώ το 2019. Εντός συνόρων, πάντως, ολοκληρώνεται η επένδυση της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» στην εταιρεία αναψυκτικών «Κλιάφα», η οποία πέρασε στον έλεγχο της πρώτης στις αρχές του 2020. Η νέα, σύγχρονη γραμμή παραγωγής αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα γνωστά αναψυκτικά, ενώ οι ενέργειες για την προώθηση που έχουν ετοιμάσει οι Τρικαλινοί επιχειρηματίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν ισχυρή παρουσία, μέσω των γαλακτοκομικών και των χυμών, στο κανάλι του σούπερ μάρκετ αλλά και της μικρής λιανικής, εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τις πωλήσεις της κατηγορίας αυτής.

Συνολικά το επενδυτικό πλάνο της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» για το τρέχον έτος ανέρχεται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέα γραμμή παραγωγής φέτας στο εργοστάσιο της «ΤΥΡΑΣ» στα Τρίκαλα, έτσι ώστε να έχει δυνατότητες επεξεργασίας μεγαλύτερων ποσοτήτων γάλακτος, συστήματα για τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων – ψυγείων για το γιαούρτι.

Το 2020 ο κύκλος εργασιών της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» διαμορφώθηκε σε 404 εκατ. ευρώ έναντι 373 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση 8,31%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% του τζίρου, ήτοι 202 εκατ. ευρώ, αφορά πωλήσεις εκτός Ελλάδας, οι οποίες οφείλονται αφενός σε εξαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, αφετέρου σε πωλήσεις προϊόντων του ομίλου που παράγονται στις μονάδες της σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Μάλιστα οι πωλήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 18,13%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 24 εκατ. ευρώ έναντι 23,6 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση 1,69%. Αύξηση 6,12% σημείωσαν τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, φτάνοντας στα 52 εκατ. ευρώ το 2020, από 49 εκατ. ευρώ το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή