Credit Suisse: Προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 1,9 δισ. δολ.

Credit Suisse: Προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 1,9 δισ. δολ.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση κεφαλαίου της τάξεως του 1,9 δισ. δολαρίων (ή 1,7 δισ. ελβετικών φράγκων) προχωρεί ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος της Credit Suisse, προκειμένου να αποκαταστήσει τη βλάβη από τα διαδοχικά πλήγματα της ανάμειξής του στα επενδυτικά κεφάλαια Archegos Capital (από την ελληνική λέξη «αρχηγός») και Greensill Capital. Ως αποτέλεσμα έχει τεθεί στο στόχαστρο ερευνών από τις αρμόδιες Αρχές της Ελβετίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται ότι πιθανώς θα διαθέσει 203 εκατομμύρια μετατρέψιμους τίτλους στους νυν μετόχους της, διότι επιδιώκει να αναβαθμίσει την κεφαλαιακή της επάρκεια από το 12,2% στο 13,3%. Επιπλέον, αυτήν την περίοδο ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο καθαρές ζημίες της τάξεως των 275 εκατ. δολαρίων ή 252 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Οπως ανέφερε η Credit Suisse, η απώλεια αυτή αποτυπώνει μια «σημαντική επιβάρυνση που σχετίζεται με επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξαλείφει τις θετικές επιδόσεις στη διαχείριση πλούτου και στην επενδυτική τραπεζική». Λίγο καιρό πριν είχε προειδοποιήσει πως έπεται οικονομική αιμορραγία μετά το σκάνδαλο με τα κεφάλαια Archegos, που κατέρρευσαν λόγω του ότι είχαν αναλάβει υπερβολικό επενδυτικό ρίσκο.

Εξ αυτής της έκθεσής της, η Credit Suisse ζημιώθηκε κατά 4,4 δισ. ελβετικά φράγκα, κάτι το οποίο επηρέασε δραστικά τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Ο διευθυντής του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής Μπράιαν Τσιν και η διευθύντρια του τμήματος διαχείρισης κινδύνου Λάρα Γουόρνερ παραιτήθηκαν, το προτεινόμενο μέρισμα μειώθηκε και το 2020 δεν δόθηκαν μπόνους στα στελέχη. Ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα πρώτου τριμήνου θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και τα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα, εάν δεν ξεσπούσε το σκάνδαλο με την Arhcegos. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε αύξηση 35% έναντι της πρώτης τριμηνίας του 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή