Χρηματιστήριο: Επόμενος στόχος για τον Γ.Δ. οι 950 μονάδες

Χρηματιστήριο: Επόμενος στόχος για τον Γ.Δ. οι 950 μονάδες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα άνοδο έκλεισε τη γεμάτη ειδήσεις και έντονη σε κινητικότητα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως πλέον γίνεται πιο ελκυστικό, ενώ δημιουργείται μια νέα γενιά επενδυτών χάρη στην εξέλιξη της ΑΜΚ της Τράπεζα Πειραιώς, στα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ο αμέσως επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 950 μονάδες, καθώς κατάφερε να βγάλει άμυνες στις όποιες πιέσεις.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 0,65% στις 899,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 68,07 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,64%, στις 2.178,30 μονάδες, στο +1,29% και στις 1.322,45 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ήπιες απώλειες της τάξης του 0,39% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας στις 591,98 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,11%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,12%.

Ακρως ενθαρρυντική από κάθε άποψη ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το ελληνικό χρηματιστήριο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος νους δεν ανέμενε την ένταση της υπερκάλυψης της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού με την κάλυψη της έκδοσης από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών και οι σημαντικές εισροές από κωδικούς λιανικής όλων σχεδόν των επενδυτικών προφίλ που συμμετέχουν στην αγορά, ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για το ελληνικό χρηματιστήριο δημιουργώντας μια νέα γενιά επενδυτών.

Τα καλά νέα, όπως προσθέτει, δεν εξαντλήθηκαν με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρείες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα, ενώ η απαλλαγή από τον φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμη εχέγγυο για τη συνέχιση των υψηλών μερισμάτων, δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή. Το μείγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2-4,0%) σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρείες, καθιστώντας πιο ελκυστική την ελληνική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή