Μέτρα στήριξης: Ιδιοκτήτης καφετέριας 25 τ.μ. δήλωνε 150 υπαλλήλους

Μέτρα στήριξης: Ιδιοκτήτης καφετέριας 25 τ.μ. δήλωνε 150 υπαλλήλους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τρίτο ανάχωμα στις προσπάθειες κάποιων επιτήδειων εργοδοτών για καταστρατήγηση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας εις βάρος του Δημοσίου ή και των εργαζομένων θέτει το υπουργείο Εργασίας μετά τη διαπίστωση «ύποπτων» περιπτώσεων, τις οποίες και έστειλε στη Δικαιοσύνη. 

Ετσι, μετά την υποχρέωση για προαναγγελία των αναστολών και την επιβολή του «κόφτη» με βάση τον τζίρο, για τις αναστολές Μαΐου θα ισχύσει και «κόφτης» στις εικονικές προσλήψεις και στα πλασματικά ωράρια εργασίας. Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για την αποφυγή φαινομένων καταστρατήγησης του μέτρου στο μέλλον, δρομολογούνται αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ορισμένων μέτρων στήριξης. Για τις αναστολές συμβάσεων, η νέα αλλαγή ορίζει ότι πλέον, οι εργοδότες – επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως. Η ρύθμιση θα αφορά όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς ύστερα από ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, εντοπίστηκαν πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία απέστειλαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και στη Δικαιοσύνη προκειμένου διερευνηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι. Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης –για 4 ώρες εργασίας τον μήνα κατά μέσον όρο– και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ. Εάν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνταν βάσει των δηλώσεων, μόλις 4 ώρες τον μήνα, ο συνολικός τους μισθός θα ήταν κοντά στα 20 ευρώ…

Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε εικονικές προσλήψεις, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εργασίας να συντάσσει τον σχετικό φάκελο για να σταλεί στον εισαγγελέα και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά.

Μάλιστα, κλιμάκια του ΣΕΠΕ ελέγχουν αυτή τη στιγμή και άλλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ανάλογες –αδικαιολόγητες– ροές μισθωτής απασχόλησης, οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. 

Παράλληλα με τους φυσικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, πραγματοποιούνται και ψηφιακοί έλεγχοι των στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως π.χ. η πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.

Η προϋπόθεση τουλάχιστον 4ωρης ημερήσιας εργασίας για να ενταχθεί ένας εργαζόμενος στο καθεστώς αναστολής σύμβασης αποτελεί το τρίτο μέτρο-ανάχωμα στις αναστολές «μαϊμού». 

Είχε αρχικά αποφασιστεί η προαναγγελία των αναστολών και ακολούθησε η πρόβλεψη να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις για να μπορεί μια επιχείρηση που έχει κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018, είναι υποκείμενη σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον δεν έχει ανοίξει υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020: να έχει υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζει αύξηση του κύκλου εργασιών την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή