Στην τελική ευθεία διαγωνισμοί για έργα ΣΔΙΤ αξίας 2,4 δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία διαγωνισμοί για έργα ΣΔΙΤ αξίας 2,4 δισ. ευρώ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται πλέον τα έργα ΣΔΙΤ κτιρίων και υποδομών, τα οποία έχουν προωθηθεί την τελευταία διετία και σήμερα βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Τα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ αποτελούν τη μερίδα του λέοντος με εκτιμώμενο κόστος 1,47 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 930 εκατ. ευρώ αφορούν έργα υποδομής. Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο έργων το οποίο μάλιστα αναμένεται να εξακολουθήσει να ενισχύεται το προσεχές διάστημα, καθώς προετοιμάζονται και άλλοι διαγωνισμοί.

Εντός της εβδομάδας ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη της «Πολιτείας Καινοτομίας» στις πρώην εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» του ομίλου «Ελλάκτωρ», το σχήμα Intracom Holdings-Intrakat του ομίλου Κόκκαλη και η Dimand Real Estate του κ. Δημ. Ανδριόπουλου. Στόχος της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανάδοχος αναμένεται να προκύψει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη σχετική λίστα είναι και η μεγάλη ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη, η οποία θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, με το ύψος του έργου να υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την ανακατασκευή και ανάπτυξη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, με στόχο τη σταδιακή μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και πιθανώς ορισμένων οργανισμών, όπως το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ, με παράλληλη μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2022.

Στα νέα έργα ΣΔΙΤ έχουν προστεθεί εσχάτως η κατασκευή 17 νέων σχολικών μονάδων για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ, αλλά και η κατασκευή του νέου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, με ενδεικτικό κόστος 113 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το προσεχές διάστημα θα προωθηθεί και ο διαγωνισμός για την κατασκευή των κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα δικαστικά μέγαρα σε 12 περιοχές της χώρας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, με τη διαδικασία να προβλέπει τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τα νέα κτίρια της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Αφορά την κατασκευή 13 κτιρίων στις αντίστοιχες περιφέρειες.

Εν τω μεταξύ, ήδη από τις αρχές του 2020 «τρέχουν» και άλλοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ που αφορούν κτίρια. Ο μεγαλύτερος σε αξία διαγωνισμός αφορά τις 2.000 φοιτητικές κατοικίες στο Ρέθυμνο και επιπλέον 1.000 στο Ηράκλειο, στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις. Πρόκειται για έργο ύψους 255 εκατ. ευρώ, το οποίο προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Ακτωρ Παραχωρήσεις», «Αβαξ», Intrakat, Archirodon Group, «Θέμελη» και η κοινοπραξία ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και την ΑΤΕΣΕ.

Στο πακέτο των έργων υποδομής που προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ, η πιο πρόσφατη προσθήκη αφορά το έργο για το φράγμα του ποταμού Ενιπέα στα Φάρσαλα, με το κόστος του έργου να υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο «τρέχει» το ίδιο το υπ. Υποδομών, βρίσκεται στη διαδικασία της ανάδειξης τεχνικού συμβούλου. Πέραν της εξασφάλισης αντιπλημμυρικής προστασίας στις γύρω περιοχές, θα αρδεύει και περίπου 110.000 στρέμματα σε Φάρσαλα, Αλμυρό και Δομοκό. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό ΣΔΙΤ που αφορά φράγμα, καθώς σε πιο προχωρημένο διαγωνιστικό στάδιο βρίσκεται και το ΣΔΙΤ για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, μια επένδυση της τάξεως των 106 εκατ. ευρώ.

Μέσω ΣΔΙΤ προωθείται επίσης η αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής λεωφόρου της Θεσσαλονίκης, γνωστής και ως Flyover, κόστους 370 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή