Πενταετές ή επταετές θα είναι το επόμενο ελληνικό ομόλογο

Πενταετές ή επταετές θα είναι το επόμενο ελληνικό ομόλογο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετική για τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων εμφανίζεται η Citigroup, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν τέσσερις πολύ σημαντικοί καταλυτές οι οποίοι θα στηρίξουν τις αποδόσεις τους και θα οδηγήσουν σε πλήρη σύγκλισή τους με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα και αυτό συνδυάστηκε με την επιτάχυνση του ρυθμού αγορών του PEPP, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Καθώς οι ελληνικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι στο «κλασικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το QE, προκύπτει ότι οι αγορές υπό το PEPP τον Μάρτιο – Απρίλιο, οι οποίες εκτιμώνται στα 3,7 δισ. ευρώ, θα είναι μεγαλύτερες από την προσφορά (3 δισ. ευρώ). Η Citi αναμένει περαιτέρω εκδόσεις ελληνικών ομολόγων ύψους 4 δισ. ευρώ εντός του 2021, τη στιγμή που η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι και με το παραπάνω την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας. Προβλέπει ότι η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα αφορά την έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, η οποία τοποθετείται τον Μάιο ή τον Ιούνιο το αργότερο, για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Κατά την αμερικανική τράπεζα, τα ελληνικά ομόλογα διαθέτουν πολλούς και σημαντικούς παράγοντες που αναμένεται να στηρίξουν, στο βραχυπρόθεσμο καθώς και στο μακροπρόθεσμο διάστημα, τις επιδόσεις τους. 

Σε αυτούς τοποθετεί, πρώτον, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να δώσει το πράσινο φως για την επικύρωση του Ταμείου, όπως σημειώνει, αποτελεί σαφή στήριξη για τα ελληνικά ομόλογα. 

Δεύτερον, το τρέχον πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία είναι επίσης πολύ ευνοϊκό για την Ελλάδα. Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι ο συνασπισμός CDU / CSU θα κερδίσει έδαφος μόλις ανοίξει η γερμανική οικονομία και τελικά θα διεκδικήσει την καγκελαρία. Ωστόσο, δεδομένης της «στενής» εκλογικής διαμάχης, κάθε αποτίμηση υψηλότερων πιθανοτήτων ενός καγκελαρίου από τους Πρασίνους θα στηρίξει τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Τρίτον, η Citi εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα δεχθούν σημαντική ώθηση από τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, που θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο έτος και καθώς προχωρούν οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και ανοίγει εκ νέου η οικονομία. Η αμερικανική τράπεζα αναφέρεται στα πρόσφατα σχόλια της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία εκτίμησε πως η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να βελτιωθεί τα επόμενα δύο χρόνια και τόνισε ότι ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει κάτω από το 30% έως το τέλος του 2021. Οι εξελίξεις όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών είναι θετικές και αυτό θα φανεί στις αξιολογήσεις των οίκων το επόμενο διάστημα, κατά την άποψη της Citi.

Τέλος, η Citi αναφέρει πως μακροπρόθεσμα η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα θα παραμείνει ένα ισχυρό «όπλο» για τα ελληνικά ομόλογα. Οπως σημειώνει, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει και διατηρεί υψηλό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή