H γκρίζα ζώνη των family offices με υπό διαχείριση κεφάλαια 6 τρισ. δολαρίων

H γκρίζα ζώνη των family offices με υπό διαχείριση κεφάλαια 6 τρισ. δολαρίων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση της Archegos δημιουργεί νέα δεδομένα, που φέρουν τη μυστικοπαθή βιομηχανία των λεγόμενων family offices, εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης τους έως τώρα και αφορά το δικαίωμά τους στο απόρρητο. Δεν πρόκειται να παραδοθούν εύκολα, αλλά θα δώσουν μάχη.

Μερίδα βουλευτών, στελεχών των ρυθμιστικών αρχών και νομικών συμβούλων των ομίλων καταναλωτών ασκεί πιέσεις για να υποχρεωθούν τα family offices να δημοσιοποιούν τις συναλλαγές τους και το περιεχόμενο των εργασιών τους, που έως τώρα παραμένουν σχεδόν εκτός ρυθμιστικού πλαισίου, μολονότι διαχειρίζονται συνολικά 6 τρισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία των βαθύπλουτων. Οσοι τάσσονται υπέρ της αυστηρότερης ρύθμισης δηλώνουν αισιόδοξοι πως o Γκάρι Γκένσλερ, νέος επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έχει τη φήμη του σκληρού της Wall Street, θα υποστηρίξει τις θέσεις τους. «Η συλλογιστική στην οποία βασίζεται η εξαίρεση των εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί και πιστεύουμε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναθεωρήσει γρήγορα αυτό το καθεστώς», δήλωσε προσφάτως ο Ντένις Κέλεχερ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Better Markets, που υποστηρίζει την επιβολή αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου.

Ηδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται εν τω μέσω μιας διαδικασίας αναθεώρησης των ρυθμίσεων και εξετάζει την προοπτική να επιβάλει σε όλες τις επενδυτικές εταιρείες αυστηρότερες απαιτήσεις κοινοποίησης των τοποθετήσεών τους, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, των ένοχων family offices. Στις νέες υποχρεώσεις αναμένεται πως θα εντάσσεται η κοινοποίηση των θέσεων όλων των επενδυτικών εταιρειών σε παράγωγα, καθώς και η πλήρης ενημέρωση για το κατά πόσον στοιχηματίζουν στην πτώση μετοχών και ποιες μετοχές είναι αυτές. Οι εκπρόσωποι των family offices αντιδρούν και, όπως δηλώνουν, ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη εκστρατεία άσκησης πιέσεων που θα έχει καταγραφεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οπότε και επέτυχαν να εξαιρεθούν από τις νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις. Η υπερασπιστική γραμμή τους θα είναι πως η κατάρρευση της επενδυτικής Archegos δεν σχετιζόταν με τη δομή της και τη λειτουργία της ως εταιρείας διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Η Archegos Capital Management αποκλείστηκε αρχικά από τον κλάδο των hedge fund επειδή ο ιδρυτής της, Μπιλ Χουάνγκ, κατηγορήθηκε για συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση. Ετσι ο Χουάνγκ ίδρυσε εταιρεία διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας το 2013. Η κατάρρευσή του αποκάλυψε ότι ούτε οι ρυθμιστικές αρχές ούτε οι χρηματιστές είχαν την παραμικρή ιδέα περί του πόσο μεγάλη ήταν η έκθεση της Archegos και πόσο μεγάλα τα στοιχήματά του. Και βέβαια, η περίπτωσή του εξώθησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ασχοληθεί με το θέμα και να εξετάσει κατά πόσον η εξαίρεση που έχει παραχωρηθεί στις εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας από τις ρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην πράξη δημιουργεί «ρυθμιστικές μαύρες τρύπες».

Το σκεπτικό της εξαίρεσης των family offices είναι πως διαχειρίζονται τον πλούτο ενός ατόμου ή μιας οικογένειας και δεν έχουν εξωτερικούς πελάτες. Οσες εξ αυτών διαχειρίζονται τον πλούτο περισσότερων οικογενειών πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά δικαιούνται να διατηρούν το απόρρητο των επιχειρήσεών τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή