Ενίσχυση στους κλάδους τουρισμού και πρώτων υλών

Ενίσχυση στους κλάδους τουρισμού και πρώτων υλών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με την αρωγή των τιμών των μετάλλων και των προσδοκιών ότι μετά την παρατεταμένη καραντίνα θα ακολουθήσει άνοιγμα της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα ενισχύθηκαν οι τιμές των μετοχών των ομίλων πρώτων υλών, καθώς και των εταιρειών στον τουρισμό και στα ταξίδια. Η τρέχουσα εβδομάδα βρίθει ανακοινώσεων για τριμηνιαία αποτελέσματα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,26%, ενώ την Παρασκευή είχε την πρώτη πτώση σε διάστημα οκτώ ημερών. Στo 15% των εταιρειών του Stoxx 600, που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα, το 66% υπερβαίνει τις προβλέψεις, σύμφωνα με τη Refinitiv, έναντι του 51% συνήθως.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones είχε πτώση 0,11% και άνοδο ο Standard & Poor’s 500 της τάξεως το 0,13%. Η τάση στην αμερικανική αγορά, όπως παρατηρούν αναλυτές, είναι να ανέλθουν οι δείκτες σε ιστορικά επίπεδα με τη συνδρομή των εταιρικών αποτελεσμάτων και της βεβαιότητας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική πολιτική της, ακόμη και αν η ζωηρή ανάπτυξη επανατοποθετήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στα προπανδημικά επίπεδά της.

Το ευρώ εν συγκρίσει με το δολάριο δεν εμφάνισε σημαντική μεταβολή, στο 1,2086 δολάριο. Το αργό Ν. Υόρκης είχε ελαφρά άνοδο 0,08%, στα 62,19 δολάρια το βαρέλι. Στη Γηραιά Ηπειρο ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με 0,35%, με 0,11% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,28% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,52% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και ο IBEX με 0,97% στη Μαδρίτη. Η τιμή του χαλκού στην αγορά της Σαγκάης είχε άνοδο 10ετίας, ενώ την ίδια πορεία ακολούθησαν και άλλα μέταλλα. Αυτό επηρέασε θετικά τον κλαδικό δείκτη των ομίλων πρώτων υλών στην Ευρώπη, σημειώνοντας κέρδη 1,3% χθες.

Στον δε κλάδο των αερομεταφορών αλλά και της αεροναυπηγικής, η ανοδική πορεία στις τιμές των μετοχών ήταν της τάξεως από 3,2% για την Airbus έως και σχεδόν 4% για την IAG, μητρική των British Αirways και Iberia, τη Lufthansa και την easyJet. Οι ελπίδες για σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας και των διασυνοριακών μετακινήσεων συνέτεινε στην άνοδο στον κλάδο των αερομεταφορών. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε., τέλος, ανέφερε ότι είναι πιθανό όσοι Αμερικανοί είναι εμβολιασμένοι να μπορούν να επισκεφθούν την Ευρώπη έως το καλοκαίρι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή