Χρηματιστήριο: Iσχυρή άνoδος λόγω ΑΜΚ της Πειραιώς, αναβάθμιση από S&P

Χρηματιστήριο: Iσχυρή άνoδος λόγω ΑΜΚ της Πειραιώς, αναβάθμιση από S&P

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτερά έδωσαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία αλλά και τις εισηγμένες, μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, η οποία αιφνιδίασε την αγορά, αλλά και τις μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγουμένη εβδομάδα, τη στιγμή μάλιστα που οι εμβολιασμοί επιταχύνονται ενώ ανοίγουν εστίαση και τουρισμός. Ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε στις 913 μονάδες, επίπεδα που τελευταία φορά είχε δει στα μέσα Φεβρουαρίου 2020 και πριν ξεσπάσει η πανδημία, ενώ σημαντική ώθηση έλαβε από το τραπεζικό ράλι και το limit-up της Τράπεζας Πειραιώς, που ακολούθησε την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Η συμβολή από αξιόλογο αριθμό άλλων τίτλων της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην άνοδο της αγοράς ήταν επίσης σημαντική, με τους εγχώριους αναλυτές να εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Χ.Α., μιλώντας για μια bull market η οποία, εκτός απροόπτου, θα έχει δρόμο ακόμη.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,51% και έκλεισε στις 913,126 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80,48 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,69% επίσης, στις 2.215,04 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,28% και στις 1.352,64 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι Jumbo (+3,18%), ΕΧΑΕ (+3%), ΔΕΗ (+2,87%), Μυτιληναίος (+2,63%), ΕΥΔΑΠ (+2,57%), ΟΠΑΠ (+2,46%) και Βιοχάλκο (+2,48%). Μόνο τρεις τίτλοι έκλεισαν στο «κόκκινο», οι Coca-Cola (-0,92%), Σαράντης (-0,89%) και Ελλάκτωρ (-3%).
Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,44% στις 606,43 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,48%, την Εθνική στο +0,49%, τη Eurobank στο +2,45%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς  «κλείδωσε» από νωρίς στο limit up (+29,95%) και στα 2,5860 ευρώ.

Θετική έκπληξη για το Χ.Α. χαρακτηρίζει η Meri Securities την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη S&P. Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, οι αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και η μείωση της φορολογίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η bull market θα κρατήσει καιρό, εκτός και αν συμβεί πάλι κάτι αναπάντεχο, όπως τονίζει. «Παραμένουμε αγοραστές στα παρόντα επίπεδα σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση όπως οι ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ και θα αλλάξουμε τη στάση μας σε θετική για τον τραπεζικό κλάδο, μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου», προσθέτει χαρακτηριστικά. Η αγορά έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά bull market, όπως υπογραμμίζει και από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, συμπληρώνοντας πως τα κέρδη εναλλάσσονται στους κλάδους. Οι κλάδοι που δείχνουν ότι συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν είναι η πληροφορική, οι κατασκευές, η βιομηχανία και η ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά η ρευστότητα οδηγεί τα κεφάλαια και στην υπόλοιπη αγορά, με αποτέλεσμα να αλλάζουν επίπεδα αρκετοί ξεχασμένοι τίτλοι. Η αναβάθμιση της S&P, ασχέτως αν είμαστε κάτω από τη σκέπη της ΕΚΤ, μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε επενδύσιμο προορισμό, με τις προοπτικές πλέον να δείχνουν θετικές για τους περισσότερους, συμπληρώνει ο αναλυτής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή