7η Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινάει σήμερα η υποβολή αιτήσεων

7η Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινάει σήμερα η υποβολή αιτήσεων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου οι δικαιούχοι του έβδομου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής να υποβάλουν τις τελικές αιτήσεις για τη χορήγηση του ποσού που τους αναλογεί. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 10 Μαΐου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς τη Μεγάλη Πέμπτη. Βέβαια, η τελική αίτηση χορήγησης σημαίνει αυτόματα και αποδοχή των όρων, όπως για παράδειγμα της διατήρησης του προσωπικού έως και τον Αύγουστο του 2021. Το ποσό που θα διατεθεί στον έβδομο κύκλο θα είναι ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ το ήμισυ, δηλαδή το 50%, δεν επιστρέφεται στο κράτος. Συνολικά, περισσότεροι από 700.000 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ωστόσο δικαιούχοι υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 300.000 εκ των οποίων 53.724 επιχειρήσεις εστίασης στις οποίες θα καταβληθούν 167 εκατ. ευρώ εντός της εβδομάδας. Με τις πληρωμές του 7ου κύκλου, συνολικά θα έχουν πέσει στην οικονομία 8,4 δισ. ευρώ μέσω του σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με βάση την απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, δικαίωμα συμμετοχής έχουν επαγγελματίες και εταιρείες που έκαναν έναρξη εργασιών έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Θα πρέπει να καταγράφουν μείωση τζίρου 20% το πρώτο 3μηνο του 2021. Ο εν λόγω όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ίσχυαν περιοριστικά μέτρα).

Μείωση τζίρου στο σύνολο του 2020 θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Δεν ισχύει το κριτήριο της πτώσης τζίρου για το σύνολο του 2020 σε σχέση με το 2019 (που ίσχυε στους προηγούμενους κύκλους) για τις περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις θα είναι κατ’ ελάχιστον 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Τα κατώτατα όρια ενίσχυσης για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, είναι 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζομένους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή