ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βραδύτερη ανάκαμψη φέτος, άλμα το 2022

Βραδύτερη ανάκαμψη φέτος, άλμα το 2022

Στο 3,6% χαμηλώνει η κυβέρνηση τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2021, προσδοκώντας ωστόσο μια αναπτυξιακή έκρηξη το επόμενο έτος, που υπολογίζει μάλιστα να φθάσει στο 6,2%. 

Από 4,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2021, το ποσοστό περιορίζεται κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην καθυστέρηση εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ τα οποία αν και θα εισπραχθούν φέτος, θα αποφέρουν οφέλη το επόμενο έτος. 

Για το 2022 λοιπόν το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,2%. «Κλειδί» για την εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης το επόμενο έτος είναι προφανώς τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επενδύσεις που προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, για φέτος προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 7%, ενώ για το 2022 οι επενδύσεις διαμορφώνονται στο εντυπωσιακό 30,3%. Παράλληλα, οι εξαγωγές αναμένεται να καταγράψουν αύξηση φέτος 10,4% και 13,8% το 2022. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση θα αυξηθεί η απασχόληση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό απασχόλησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% για φέτος, κατά 2,3% το 2022 και κατά 1,3% ετησίως το 2023 και το 2024. Ως εκ τούτου το ποσοστό ανεργίας σε εθνικολογιστική βάση από 14,5% το 2020 και 14,6% φέτος θα συρρικνωθεί στο 10,5% το 2024. 

Βραδύτερη ανάκαμψη φέτος, άλμα το 2022-1Ταυτόχρονα, στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης εντάσσονται η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι και το τέλος του 2022, καθώς και η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας με μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων μέσα στο 2022 και επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. Οπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, το σύνολο των μέτρων στήριξης της οικονομίας φτάνει πλέον στα 39 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ αποτελούν τις φετινές παρεμβάσεις.

Για τον Μάιο, μάλιστα, προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων.
  • Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ (π.χ. εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρια, παιδότοποι κ.ά.).
  • Νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους (Μάιος), καθώς και η επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» (έως τον Σεπτέμβριο).
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (και πρόσθετη επιδότηση για μακροχρόνια άνεργους και εποχικά απασχολουμένους) μέσω του προγράμματος δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας (για 6 μήνες).
  • Προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας (με τον ΟΑΕΔ).
  • Ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού.
  • Ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.