Αύξηση αγγελιών για μισθώσεις τύπου Airbnb

Αύξηση αγγελιών για μισθώσεις τύπου Airbnb

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη τους  αύξηση κατέγραψαν οι αγγελίες ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της Αθήνας από την άνοιξη του 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας ανάλυσης της εν λόγω αγοράς AirDNA, ο αριθμός των αγγελιών καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμορφώνεται πλέον σε 6.713, από 6.500 που ήταν το χαμηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκε η αγορά. Πρόκειται για το πρώτο θετικό δείγμα γραφής έπειτα από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων μέσω των σχετικών ψηφιακών πλατφορμών υποχώρησε κατά 50% από τα σχεδόν 13.000 ακίνητα που διαφημίζονταν τον Απρίλιο του 2019.

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης είχε αρχίσει να μειώνεται στο κέντρο της Αθήνας, ήδη πριν από την έλευση της πανδημίας, κάτι που φαίνεται και από τον αριθμό των αγγελιών. Ωστόσο, η πανδημία επιτάχυνε τη σχετική διαδικασία, καθώς ώθησε πολλούς μεμονωμένους ιδιοκτήτες και ιδιώτες στο να επιλέξουν άλλους τρόπους για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, διαπιστώνοντας ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι ο καταλληλότερος για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 ο συνολικός τζίρος της διαμονής μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων υποχώρησε κατά 53% πανελλαδικά, από το σχεδόν 1 δισ. ευρώ του 2019 σε 467,4 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της πίεσης που ασκήθηκε πέρυσι στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ότι η μέση πληρότητα των καταλυμάτων υποχώρησε κατά 27,7% και διαμορφώθηκε σε μόλις 36,1%, έναντι σχεδόν 50% το 2019. Ουσιαστικά δηλαδή υπήρξαν κρατήσεις μόλις για το 1/3 των διαθέσιμων ημερών. Με βάση σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η AirDNA, στην Ελλάδα, το μέσο ημερήσιο εισόδημα ανά διαθέσιμο κατάλυμα δεν ξεπέρασε τα 40,2 ευρώ, υποχωρώντας κατά 32,5%, από τα 59,55 ευρώ του 2019.

Πλέον, με δεδομένο ότι πολλοί προσδοκούν σε ανάκαμψη της ζήτησης από τον Ιούνιο και μετά, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν ορισμένα ακίνητα στην αγορά. Ωστόσο, κοινή είναι η αντίληψη των περισσότερων επαγγελματιών του κλάδου, ότι οι ιδιώτες που θα επιστρέψουν θα είναι σχετικά λίγοι σε αριθμό, ιδίως αν το ακίνητό τους δεν βρίσκεται σε δημοφιλείς συνοικίες για τους ξένους επισκέπτες, όπως π.χ. το εμπορικό τρίγωνο. Αλλωστε και φέτος, η πλειονότητα των κρατήσεων προβλέπεται να προέλθει από Ελληνες, κάτι που σημαίνει ότι τα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας δεν πρόκειται να έχουν μεγάλη ζήτηση, τουλάχιστον για τους προσεχείς μήνες. Πιο θετικές είναι οι προβλέψεις για την περίοδο του φθινοπώρου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει προχωρήσει σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά ξένων αγορών, όπως π.χ. οι ΗΠΑ. 

Εφόσον ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά (κάτι που φαίνεται πως δεν αργεί, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες κρατήσεις), αναμένεται να πυκνώσουν τα «χαμόγελα» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς οι επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα κατατάσσονται στην πρώτη πεντάδα, μεταξύ εκείνων που επιλέγουν καταλύματα τέτοιου είδους για τη διαμονή τους.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή