Επενδυτικό πρόγραμμα 248 δισ. ευρώ από Ντράγκι

Επενδυτικό πρόγραμμα 248 δισ. ευρώ από Ντράγκι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσιάζοντας χθες ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου το «ιστορικής σημασίας» επενδυτικό πρόγραμμά του ύψους 248 δισ. ευρώ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, τόνισε πως «από αυτό θα εξαρτηθούν πρωτίστως η μοίρα της χώρας μας, ο ρόλος της στη διεθνή κοινότητα, η αξιοπιστία της και η φήμη της ως ιδρυτικού μέλους της Ε.Ε.». Αναλύοντας τα σχέδιά του, ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι περίπου το 40% των κεφαλαίων θα διατεθεί για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και το 25% στην ψηφιοποίηση της ιταλικής οικονομίας. Για την Παιδεία και την έρευνα, έναν από τους τομείς στους οποίους υστερεί μονίμως η Ιταλία, θα διατεθούν πάνω από 30 δισ. ευρώ. Εξειδικεύοντας περισσότερο ανέφερε πως περίπου 6 δισ. ευρώ θα δεσμευθούν για δίκτυα τηλεπικοινωνιών υψηλής ταχύτητας και 750 εκατ. ευρώ για την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας όπως οι μικροεπεξεργαστές ώστε να καλυφθεί η ζήτηση από σειρά βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων για ηλεκτροκίνητα οχήματα και η ανέγερση 3,4 εκατ. σταθμών τροφοδοσίας των ηλεκτροκίνητων.

Απευθυνόμενος στην Κάτω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου, τόνισε πως το επενδυτικό του πρόγραμμα αναμένεται να δώσει ώθηση στην επί χρόνια στάσιμη ιταλική οικονομία,  αυξάνοντας τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά 3,6 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, η Ιταλία αναπτυσσόταν με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,3%. 

Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν αναλυτές, το πρόβλημα ειδικά με την Ιταλία είναι πως έχει κακό ιστορικό σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση και απορρόφηση των ευρωπαϊκών  κονδυλίων. Το επενδυτικό πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι αναμένεται, άλλωστε, να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας στο 12% του ΑΕΠ της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή