Η Σουηδία, κόμβος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Η Σουηδία, κόμβος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρουμένης της περίφημης Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, η οποία θεωρείται κοιτίδα της υψηλής τεχνολογίας, η Σουηδία έχει εξελιχθεί σε κόμβο νεοφυούς επιχειρηματικότητας: συγκεκριμένα, οι κατά κεφαλήν περισσότεροι «μονόκεροι» εδράζονται εκεί. Στην αργκό της τεχνολογίας «μονόκεροι»  βαφτίζονται οι νεοφυείς εταιρείες, των οποίων η αξία φθάνει το 1 δισ. δολ. τουλάχιστον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο γόνιμο είναι το περιβάλλον της Σουηδίας αποτελούν οι γνωστές εταιρείες Spotify για τη μετάδοση της μουσικής σε ροή και Minecraft με δραστηριότητα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η εν λόγω σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη στην Ευρώπη με κριτήρια τα συνολικά κεφάλαια που επενδύθηκαν κατά κεφαλήν την προηγούμενη δεκαετία, αφήνοντας πίσω την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την εταιρεία καινοτόμων κεφαλαίων Atomico. Η μυστική συνταγή επιτυχίας των νεοφυών εταιρειών στη Σουηδία καλύπτει μεγάλο εύρος κλάδων, από τη μετάδοση μουσικής και τα βιντεοπαιχνίδια μέχρι την ψηφιακή πληρωμή λογαριασμών και τη φόρτιση  αυτοκινήτων. Η δυναμική αυτή ενισχύεται έτι περαιτέρω όσο οι ιδρυτές των εταιρειών, που σωρεύουν πλούτο, με τη σειρά τους στηρίζουν άλλες νεογέννητες μονάδες.

Μονόκεροι

Λίγες ημέρες πριν, η σουηδική Trustly, που ειδικεύεται στις ψηφιακές πληρωμές, κατέστη η τελευταία μεταξύ των νεοφυών που εισήλθαν στη χορεία των «μονόκερων» – όσων η αξία είναι 1 δισ. δολάρια και άνω. «Μοιάζει σαν να υπάρχει ένα οικοσύστημα στη Σουηδία, που χρηματοδοτεί και διαθέτει τεχνογνωσία. Οι Σουηδοί είναι πολύ γρήγοροι στο να δοκιμάσουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα», επισημαίνει ο επικεφαλής της Trustly, Οσκαρ Μπέργκλουντ. Μεταξύ των φιλόδοξων χρηματοδοτών που στηρίζουν νεοφυείς, συγκαταλέγονται τα καινοτόμα κεφάλαια Norrsken (μετ. Βόρεια Φώτα), που ίδρυσε ο Νίκλας Ανταλμπέρθ, ιδρυτής και της πλατφόρμας πληρωμών Klarna Βank με αποτίμηση 31 δισ. δολαρίων, ο Νίκλας Ζένστρομ του Skype και ο συνιδρυτής της Spotify, Μάρτιν Λόρεντζον, ο οποίος τοποθετεί μέρος της περιουσίας του των 6 δισ. δολαρίων στο επενδυτικό όχημα Cervantes Capital.

«Ανά 100.000 κατοίκους αναλογεί 0,8 μιας νεοφυούς, και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό πλην της Σίλικον Βάλεϊ», επισημαίνει η Σάρα Γκουεμούρι, συν-συντάκτρια έκθεσης για την κατάσταση της υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης για λογαριασμό της Atomico. «Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Σουηδίας με θαυμάσιους επιχειρηματίες και καλό σύστημα διακυβέρνησης», δηλώνει ο Μάρτιν Λόρεντζον. Επιπλέον, ένα πλεονέκτημα της χώρας είναι το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, η αφοσίωση στους στόχους μιας νεοφυούς εταιρείας και όχι η αυτοπροβολή, καθώς και το χαμηλό κόστος απόκτησης ταλαντούχων ανθρώπων.  Οι επενδυτές εν γένει φαίνεται πως συμφωνούν: από τις αρχές του 2021 η χώρα συγκέντρωσε σε καινοτόμα κεφάλαια ήδη 1,8 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με τα 2,9 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2020, βάσει στοιχείων της εταιρείας ερευνών Dealroom.co.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή