Στη δίνη μεγάλης κρίσης η αγορά κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία

Στη δίνη μεγάλης κρίσης η αγορά κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόνον ημέρες μετά τον καταιγισμό από μηνύσεις που κατέθεσαν χρήστες κατά της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Thodex στην Τουρκία, ένα ακόμα χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων καταρρέει στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για το Vebitcoin, το τέταρτο σε μέγεθος χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων, τα διευθυντικά στελέχη του οποίου έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις αστυνομικές αρχές. Και στο μεταξύ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη το διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της Thodex, που φέρεται να έχει διαφύγει στην Αλβανία έχοντας μαζί του 2 δισ. δολάρια, χρήματα σχεδόν 400.000 χρηστών της πλατφόρμας που βρέθηκαν αποκλεισμένοι από τα χρήματά τους.

Οι εξελίξεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, καθώς η ραγδαία ανάπτυξη που σημείωσε τα τελευταία χρόνια η αγορά κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας τείνει να αποδειχθεί «φούσκα» που σκάει, ενώ οι τουρκικές αρχές σχεδιάζουν να επιβάλουν ρυθμίσεις στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Ηδη, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη χρήση του bitcoin αλλά και δεκάδων άλλων κρυπτονομισμάτων για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με την απαγόρευση να τίθεται σε εφαρμογή από τις 30 Απριλίου. Αν καταρρεύσει πράγματι η αγορά κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας, θα συμπαρασύρει εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές που έχουν στραφεί μαζικά στην αδιαφανή αυτήν αγορά με προφανές κίνητρο να περιφρουρήσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον διψήφιο πληθωρισμό και τη συνεχή διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Προσπαθούν εν ολίγοις να προστατευθούν από τα αναπόφευκτα συνεπακόλουθα της αλλοπρόσαλλης νομισματικής πολιτικής που επιβάλλει ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να παρέχει φτηνό δανεισμό και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να διασφαλίσει τη δημοτικότητά του και την πολιτική του επιβίωση.

Η πολιτική του Τούρκου προέδρου έχει προκαλέσει αλλεπάλληλα επεισόδια νομισματικών κρίσεων, με το τουρκικό νόμισμα να έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας του μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια και από την αρχή του έτους έχει υποτιμηθεί κατά 10%, καταγράφοντας το ένατο συναπτό έτος συνεχούς διολίσθησης. Ο πληθωρισμός βρίσκεται βάσει των επίσημων, ενδεχομένως ανακριβών, στοιχείων στο 16,2%, ενώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας περίπου στις 8,31 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα είναι πιθανόν να δεχθεί σύντομα νέο πλήγμα όταν θα δοθούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της γείτονος, ενώ οι επενδυτές είναι πιθανόν να αντιδράσουν στην επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον.  

Ετσι ο όγκος των αγορών των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα έχει δεκαπλασιαστεί στην Τουρκία μόνον μέσα στους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών δεδομένων Chainalysis και Kaiko που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αγορές κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία έχουν εκτοξευθεί από τα περίπου 500 εκατ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 60 εκατ. δολαρίων, τον Νοέμβριο στα 6 δισ. τουρκικές λίρες τον Μάρτιο, ποσό αντίστοιχο των 723,6 εκατ. δολ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο διευθύνων σύμβουλος του Vebitcoin, Ιλκέρ Μπας, μετά τη σύλληψη του οποίου  ακολούθησαν πυρετώδεις συναλλαγές και η πλατφόρμα αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της. Η εν λόγω πλατφόρμα έχει καθημερινές συναλλαγές ύψους περίπου 60 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με την ιστοσελίδα δεδομένων CoinGecko που παρακολουθεί τις τιμές, των όγκο συναλλαγών και τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς κρυπτογραφημένων αξιών. Περίπου το 50% αυτών των συναλλαγών αφορούν το μεγαλύτερο των κρυπτονομισμάτων, το bitcoin, που έχει υποχωρήσει κατά 19% τις τελευταίες ημέρες. Παράγοντες της αγοράς πιθανολογούν πως μπορεί ο όγκος των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα να είναι ακόμη μεγαλύτερος στην Τουρκία, καθώς πολλοί Τούρκοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν δημοφιλείς υπεράκτιες πλατφόρμες που βρίσκονται σε χώρες όπως η Μάλτα. Η κρίση της τουρκικής αγοράς κρυπτονομισμάτων φαίνεται να έχει συμπαρασύρει τις τιμές τους, που υποχωρούν και πάλι από την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή