Εργαζόμενοι στη διανομή: Συνάντηση με Χατζηδάκη

Εργαζόμενοι στη διανομή: Συνάντηση με Χατζηδάκη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της εργασίας στον κλάδο της διανομής αγαθών περιλαμβάνει το εργασιακό σχέδιο νόμου, όπως διαβεβαίωσε εκπροσώπους των απασχολουμένων στη διανομή (delivery) με τους οποίους συναντήθηκε, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κυριαρχούν σκληρές συνθήκες εργασίας, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου λόγω της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αυτές στήριξαν νοικοκυριά και καταναλωτές υπό αντίξοες συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στη διανομή, στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και είναι απροστάτευτοι από πρακτικές καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας αλλά και όσον αφορά θέματα προστασίας της ασφάλειας και της υγιεινής τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς παράλληλα να προκληθούν προβλήματα στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται.  

Στη συνάντηση μετείχαν οι Σπύρος Π., Μίοντρακ Μ., Κων/νος Δ. και Πέτρος Ε. Οπως ανέφεραν, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ο εξοπλισμός ασφάλειας στην εργασία τους, η υποδηλωμένη εργασία, η ασφαλιστική κάλυψη και η διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στις μεγάλες πλατφόρμες και τα συνοικιακά καταστήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σύντομα, περιλαμβάνονται διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Θεσμοθετούνται τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάκριση μεταξύ εργαζομένων και «αυτοαπασχολουμένων» (freelancers).
  • Αναγνωρίζονται στους αυτοαπασχολουμένους αντίστοιχα συνδικαλιστικά δικαιώματα (σωματεία, απεργία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας) όπως και στους εργαζομένους.
  • Ορίζεται ότι οι πλατφόρμες έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας έναντι των αυτοαπασχολουμένων με εκείνες που θα είχαν, αν ήταν εργοδότες τους και αυτοί εργαζόμενοί τους.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/έργου.

Επίσης θεσπίζονται τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών δεν είναι εξαρτημένης εργασίας: 1. Ο πάροχος να χρησιμοποιεί υπεργολάβους. 2. Να επιλέγει τα έργα που αναλαμβάνει. 3. Να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε τρίτο και σε ανταγωνιστές της ψηφιακής πλατφόρμας. 4. Να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες. Αν δεν συντρέχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών είναι εξαρτημένης εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή