Το Ταμείο Ανάκαμψης επισπεύδει τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας

Το Ταμείο Ανάκαμψης επισπεύδει τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό «μπόνους» στην ελληνική οικονομία εκτιμά ο οίκος S&P ότι θα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στην επόμενη επταετία, με την Ελλάδα να αποτελεί την απόλυτη νικήτρια της ανάπτυξης στην Ε.Ε., με σωρευτική εκτόξευση του ΑΕΠ έως το 2026 από 8,3% έως και 18,3%. Σημειώνεται πως χθες η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Κομισιόν το τελικό κείμενο του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και είναι από τις πρώτες που το κατέθεσαν, ενώ οι σχετικές διαδικασίες από την Ε.Ε. για το οριστικό πράσινο φως αναμένεται να διαρκέσουν σχεδόν τρεις μήνες.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η S&P, η οποία αναβάθμισε αιφνιδίως την ελληνική οικονομία την Παρασκευή, δίνει έτσι και δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ενώ τονίζει πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί έναν σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, κάτι που υποδηλώνει πως μια νέα θετική κίνηση όσον αφορά την πιστοληπτική βαθμολογία της χώρας μας είναι πολύ πιθανή.

Η S&P επισημαίνει πως με το σχέδιο ύψους 750 δισ. ευρώ η Ε.Ε. στοχεύει να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε η COVID-19 και να επαναφέρει την οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πιο βιώσιμο δρόμο. Ολες οι χώρες θα επωφεληθούν από τις άμεσες επιπτώσεις του στην ανάπτυξη, αν και η «ισχύς» τους θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων, τις επιπτώσεις των δημόσιων δαπανών αλλά και την απορρόφηση των πόρων. Οπως προειδοποιεί, ο τεράστιος όγκος της διαθέσιμης οικονομικής στήριξης αποτελεί πρόκληση όσον αφορά το μέτωπο της απορρόφησης. Αυτό υποδηλώνει ότι η επιτυχής διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου απαιτεί αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης για την αύξηση της ταχύτητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των δαπανών. Η Ελλάδα πάντως ξεχωρίζει σε αυτό το μέτωπο καθώς, σύμφωνα με τον οίκο, έχει τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης με βάση την τελευταία επταετία, τα οποία διαμορφώνονται στο 66%.

Η S&P εκτιμά ότι θα μπορούσε να προσθέσει έως και 4,1% στο ΑΕΠ για το σύνολο της οικονομίας της Ε.Ε. το διάστημα 2021-2026, σύμφωνα με το θετικό σενάριο, αυτό του υψηλού αντικτύπου. Σε ένα σενάριο χαμηλού αντικτύπου, το σχέδιο θα μπορούσε να προσθέσει 1,5% στην παραγωγή της Ε.Ε. στην επταετία. Ο αντίκτυπος για την Ευρωζώνη υπό το ήπιο σενάριο είναι κοντά σε αυτόν του μέσου όρου της Ε.Ε., στο 1,3%, ενώ στο θετικό σενάριο η σωρευτική ανάπτυξη της περιοχής τοποθετείται στο 3,9%. Ελλάδα και Βουλγαρία είναι οι δύο χώρες που θα επωφεληθούν το περισσότερο, όπως τονίζει, ενώ εκτιμά πως η ενεργοποίηση του Ταμείου θα αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ το διάστημα 2021-2026 κατά 8,3% στο ήπιο σενάριο και κατά 18,3% στο σενάριο υψηλών θετικών επιπτώσεων.

Ο οίκος υπογραμμίζει πως, πέραν των πόρων του Ταμείου, πρόσθετο οικονομικό όφελος μπορεί αντληθεί από τα σχέδια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάθε χώρας, καθώς, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική. Η οικονομική ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων καθώς και του δημόσιου χρέους (σε όρους ΑΕΠ) στα επίπεδα προ πανδημίας και πέραν αυτών, όπως προσθέτει.

Στην επενδυτική βαθμίδα η χώρα το 2022, εκτιμά η Citi

Οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού θα επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, όπως εκτιμά η Citigroup. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, μάλιστα, οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο α΄ εξάμηνο του 2023 και για διατήρηση της στήριξης της ΕΚΤ είναι απολύτως εφικτοί, καθώς, όπως προβλέπει, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία-ορόσημο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2022, ενώ η Ελλάδα, λίγο μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος PEPP, τον Μάρτιο του επόμενου έτους, θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας (QE).

Η Citi την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε την πιθανότητα επιτάχυνσης των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους αργότερα μέσα στο 2021, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτός ο κύκλος ξεκινά ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, λόγω της σημαντικής βελτίωσης που εμφανίζουν οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. Οι οικονομολόγοι της επισημαίνουν ότι η αναβάθμιση της S&P ήρθε τη στιγμή που ο δείκτης ελληνικού χρέους έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ και συνεπώς αποδεικνύει ότι, για τους οίκους αξιολόγησης, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η τρέχουσα κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, αλλά οι μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Ετσι, η δημοσιονομική χαλάρωση τελικά λειτουργεί θετικά για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών, όπως τονίζει. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2022, καθιστώντας τη επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PSPP της ΕΚΤ, το γνωστό QE. Παρότι δεν θα καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα άμεσα επιλέξιμα για τους διεθνείς δείκτες των ομολόγων, όπως ο FTSE Russell EGBI και ο Bloomberg Barclays, καθώς απαιτείται αξιολόγηση στην ανώτατη κατηγορία «Α», η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα λειτουργήσει θετικά για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα μειώσει τις απαιτήσεις για το περιθώριο (margin) όσον αφορά τις εγγυήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνδυασμό με το άνοιγμα της οικονομίας που φέρνει η πρόοδος στους εμβολιασμούς καθώς και την αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργείται από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η Citi επαναλαμβάνει τη θετική στάση της για τα ελληνικά ομόλογα, προβλέποντας συρρίκνωση των spreads και σύγκλιση με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στις μακροπρόθεσμες διάρκειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή