ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Σε θεσμικούς το 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Σε θεσμικούς το 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαιτέρως σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε, χθες, η διάθεση από τη Βιοχάλκο 25 εκατ. μετοχών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με ιδιωτική τοποθέτηση, διαδικασία που είχε ξεκινήσει προχθές Δευτέρα. Το placement αντιστοιχεί στο 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που απέκτησαν θεσμικοί επενδυτές και πραγματοποιήθηκε προς δύο ευρώ ανά μετοχή, αποφέροντας στη Βιοχάλκο ακαθάριστα έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια της εν λόγω συναλλαγής, το ποσοστό της Βιοχάλκο στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα περιοριστεί στο 84,78%, με τον όμιλο να έχει συμφωνήσει σε περίοδο δέσμευσης 60 ημερών (η οποία ξεκίνησε στις 26 Απριλίου 2021) σχετικά με τις υπόλοιπες μετοχές της θυγατρικής του. Μέσω της κίνησης αυτής, διευρύνονται η διασπορά και η εμπορευσιμότητα των μετοχών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, γεγονός που θα οδηγήσει στην ένταξη της εισηγμένης στον δείκτη FTSE25.

Κατά τη χρήση του 2020, η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 2,03 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αναμένεται να εμφανίσει ανοδικές επιδόσεις, εξαιτίας και της αύξησης της τιμής του χαλκού που τροφοδοτείται από την παγκόσμια ανάκαμψη στην εποχή μετά την πανδημία. Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τα εργοστάσια της εταιρείας συνέχισαν τη λειτουργία τους, ενώ η περάτωση της έρευνας για τις εισαγωγές αλουμινίου της εταιρείας από τις ΗΠΑ, χωρίς επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ, ευνόησε τα μεγέθη της περασμένης χρήσης. Επίσης, πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη, πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (adjusted EBITDA), ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Το 2020 η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πραγματοποίησε επενδύσεις 96 εκατ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό, από τα οποία 83 εκατ. ευρώ για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της μητρικής στις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου του επενδυτικού προγράμματος και της έναρξης του δεύτερου σταδίου. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει το επόμενο διετές στάδιο του προγράμματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει ένα ψυχρό έλαστρο καθώς και μια νέα γραμμή βαφής με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στους 520 χιλιάδες τόνους μέχρι το 2023, όπως ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών.

Ο κλάδος του αλουμινίου, κατά την περασμένη χρονιά, απορρόφησε επενδύσεις της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ, από τα οποία 10 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο των σωλήνων χαλκού στα Οινόφυτα. Ποσό 11,6 εκατ. ευρώ επενδύθηκε κυρίως στην εγκατάσταση ενός ψυχρού ελάστρου στο εργοστάσιο έλασης χαλκού και κραμάτων στη Σόφια. Ευρύτερα, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εφαρμόζει στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασής της μέσω αύξησης των πωλήσεων της, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή