Ακίνητα: Αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης – Οι περιοχές που βγήκαν «νικήτριες»

Ακίνητα: Αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης – Οι περιοχές που βγήκαν «νικήτριες»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένες κατά 3,7% εμφανίζονται οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών πανελλαδικά, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και διαμορφώνονται σε 1.244 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, η μέση τιμή ενοικίασης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,8%, αγγίζοντας τα 6,8 ευρώ/τ.μ., αναφέρει σε σχετική ανάλυση το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos. Η έρευνα βασίζεται στην πορεία των τιμών από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021.

Με βάση τον σχετικό δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών πώλησης καταγράφει η πόλη των Γρεβενών με 24%, ενώ, στον αντίποδα, οι τιμές των κατοικιών στις Σποράδες έχουν υποχωρήσει κατά 10,3% τον τελευταίο χρόνο. Οσον αφορά τις ενοικιάσεις, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στη Λέσβο με 25%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση στην Ηλεία με 18,2%.

Ακίνητα: Αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης – Οι περιοχές που βγήκαν «νικήτριες»-1

Αττική

Στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών ενισχύθηκαν μεν, αλλά μόλις κατά 0,7%, ενώ στα ενοίκια η μέση τιμή υποχώρησε κατά 7%. Στα βόρεια προάστια, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημείωσε άνοδο κατά 6,4%, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατέγραψε αύξηση κατά 6,1%. Αντιθέτως, στα νότια προάστια, οι μεν τιμές ενοικίασης μειώθηκαν κατά 5,7%, οι δε τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 5,1%. Στα δυτικά προάστια, η εικόνα είναι έντονα ανοδική, με τα ενοίκια να καταγράφουν αύξηση κατά 12,7% και τις τιμές πώλησης κατά 6,3%. Οσον αφορά τα ανατολικά προάστια, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 4,2%, ενώ τα ενοίκια κατά 4,1%. Στα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 24,4%, ενώ στις τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφηκε υποχώρηση της τάξεως του 9,1%.

Μεταξύ των επιμέρους συνοικιών, τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών πώλησης με 27,7%, σε 1.126 ευρώ/τ.μ., σημείωσε η περιοχή της Ελευσίνας, ενώ αύξηση κατά 22,9% κατέγραψε και η περιοχή του Ταύρου, στα 1.504 ευρώ/τ.μ. Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τιμές σε Πετρούπολη (22,6%) και Ζωγράφου (20%). Στον αντίποδα, στις περιοχές Αγίου Ελευθερίου, Προμπονά και Ριζούπολης η πτώση άγγιξε το 14,5%, ενώ πτώση κατά 10,6% σημείωσαν επίσης οι τιμές στο Σούνιο (2.381 ευρώ/τ.μ.) και στο Κουκάκι, όπου υποχώρησαν κατά 6,8%. Οσον αφορά τα ενοίκια, η μεγαλύτερη αύξηση με 32,4% εντοπίζεται στη Λούτσα (6,6 ευρώ/τ.μ.), ενώ έπονται η Ανάβυσσος με 24,4%, σε 7,3 ευρώ/τ.μ., και η Πεύκη με 20%, στα 9 ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, χαμηλότερες κατά 23,3%, σε 10,6 ευρώ/τ.μ., είναι πλέον οι τιμές ενοικίασης στο Ελληνικό, ενώ πτώση κατά 12,9% σημείωσαν και τα ενοίκια στο Ιλιον (5,9 ευρώ/τ.μ.). Στο Νέο Φάληρο η πτώση άγγιξε το 11,5%, σε 7,4 ευρώ/τ.μ., ενώ μείωση κατά 10% σημείωσαν τα ενοίκια των κατοικιών στην Παλαιά Φώκαια, σε 6 ευρώ/τ.μ.

Θεσσαλονίκη

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατέγραψαν άνοδο κατά 4,4%, ενώ οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 2,9%. Στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, οι ζητούμενες τιμές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 5% και τα ενοίκια κατά 5,6%. Τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών με 36,6% σημείωσαν οι τιμές πώλησης κατοικιών στο Βυζάντιο, με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται πλέον σε 2.276 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 31,7% σημείωσαν οι τιμές στο Επταπύργιο (1.350 ευρώ/τ.μ.) Στις ενοικιάσεις, η Πολίχνη κατέγραψε αύξηση κατά 26,6%, σε 6 ευρώ/τ.μ., ενώ αύξηση κατά 14,2% σημείωσαν και τα ενοίκια των κατοικιών στον Θερμαϊκό (5,7 ευρώ/τ.μ.). Στον αντίποδα, πτώση της τάξεως του 12,3% σημείωσαν τα ενοίκια στον Λευκό Πύργο (7,9 ευρώ/τ.μ.) και κατά 12% στα Πεύκα (4,7 ευρώ/τ.μ.).

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos ανέφερε ότι «παρά την πανδημία, η αγορά των ακινήτων παραμένει δυναμική και ανταγωνιστική. Βάσει των στοιχείων που συλλέξαμε από την πλατφόρμα μας, σε πάρα πολλές περιοχές της επικράτειας οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σημείωσαν αύξηση, άρα είναι επόμενο να διερωτάται κανείς πώς θα διαμορφωθεί αυτή η εικόνα όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα και ανακάμψει η οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή