Εκτόξευση της βιομηχανίας fintech σε όλο τον κόσμο

Εκτόξευση της βιομηχανίας fintech σε όλο τον κόσμο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική πορεία αναμένεται να καταγράψει η παγκόσμια αγορά παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με τη χρήση της τεχνολογίας (fintech) το επόμενο διάστημα, με τον ρυθμό ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου να ξεπερνά εκείνον των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με έκθεση της UBS, την οποία αναδημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, η παγκόσμια αγορά fintech αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας και να φτάσει το 2030 τα 750 δισ. δολ. από 225 δισ. δολ. το 2020. Αυτή η ανοδική πορεία συνδέεται με το γεγονός ότι καθημερινά νέες λύσεις fintech έρχονται είτε να δώσουν λύση σε ζητήματα που απασχολούν τις τράπεζες είτε να δραστηριοποιηθούν εκεί όπου ο τραπεζικός τομέας δεν θέλει να παρέμβει.

Σύμφωνα με έκθεση της UBS, ο υπερτριπλασιασμός της παγκόσμιας βιομηχανίας fintech θα συνοδευθεί από μια διψήφια αύξηση του ρυθμού κερδοφορίας του κλάδου. Αυτές οι επιδόσεις καθιστούν τη fintech μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως. Οπως αναφέρουν αναλυτές της UBS, τα έσοδα του κλάδου  θα αυξάνονται έως τα τέλη της δεκαετίας με ρυθμό της τάξεως του 12,8%, δηλαδή τρεις φορές ταχύτερα από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εσόδων των τραπεζών. «Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές παγκοσμίως αγοράζουν βασικά αγαθά καθημερινής χρήσης. Η αποστροφή προς τα μετρητά ανάγκασε επιχειρήσεις και πολίτες να υιοθετήσουν μια πλήρως ψηφιακή νοοτροπία. Η ανάγκη για εξοικονόμηση κόστους και η αυξημένη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών fintech αναγκάζει τους υφιστάμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να εισέλθουν στην εποχή της fintech», αναφέρει η μελέτη της UBS

Καταλυτικό ρόλο στην εκτόξευση του κλάδου fintech έχουν οι startups. Οι νεοφυείς εταιρείες εισβάλλουν με ταχύτατους ρυθμούς στα τραπεζικά δρώμενα, εισάγοντας καινοτόμες εφαρμογές πληρωμών, πλατφόρμες B2B συναλλαγών, λύσεις blockchain και μοντέλα τύπου «buy now pay later». Οπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, επικαλούμενος στοιχεία της CB Insights, στα τέλη του 2020 υπήρχαν παγκοσμίως 75 fintech των οποίων η αξία είχε φθάσει τουλάχιστον στο 1 δισ. δολ. (unicorn). Η αξία των παραπάνω εταιρειών υπολογίζεται στα 270 δισ. δολ. Αυτή η ανοδική πορεία του κλάδου καθιστά τις fintech εταιρείες ακόμη πιο ελκυστικές στο επενδυτικό κοινό. Σύμφωνα με την KPMG, oι παγκόσμιες επενδύσεις σε fintech το 2020 άγγιξαν τα 105 δισ. δολ., κυρίως χάρη στις ισχυρές επενδύσεις από επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (venture capitals). Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων σε fintech που έχει καταγραφεί ποτέ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή