H πρόοδος των εμβολιασμών ενισχύει τις αγορές

H πρόοδος των εμβολιασμών ενισχύει τις αγορές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αυξανόμενος ρυθμός εμβολιασμού σε πολλές χώρες του κόσμου και οι ανακοινώσεις θετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη συνέβαλαν στη διατήρηση ενός γενικά θετικού κλίματος στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Στις ΗΠΑ, περίπου 42% του συνολικού πληθυσμού και 80% του συνόλου των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ όλοι οι Αμερικανοί πολίτες αναμένεται να έχουν κάνει την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Στην Ε.Ε., αν και ο ρυθμός εμβολιασμού υπολείπεται σαφώς αυτού στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, περίπου το 22% έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση, ενώ ο ρυθμός εμβολιασμού και η προβλεπόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων αναμένεται να επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμβολιασμό τουλάχιστον 70% του συνόλου των ενηλίκων μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Τα υψηλότερα ποσοστού εμβολιασμού παγκοσμίως καταγράφονται στο Ισραήλ, όπου 62% του συνολικού πληθυσμού έχουν κάνει την πρώτη δόση, ενώ ποσοστό 59% είναι πλήρως εμβολιασμένο. H επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού στην Ευρωζώνη και οι προσδοκώμενες θετικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας αντανακλώνται στον σύνθετο οικονομικό δείκτη ΡΜΙ (που περιλαμβάνει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες), ο οποίος σημείωσε νέα αύξηση τον Απρίλιο και παρέμεινε πάνω από το κρίσιμο επίπεδο 50 (διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας), για δεύτερο συνεχή μήνα (53,7).

Ανοδο σημείωσαν και οι δύο επιμέρους δείκτες, αυτός για τον μεταποιητικό τομέα, που βρέθηκε σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο (63,3) ευνοημένος από την ισχυρή εξωτερική ζήτηση, και αυτός για τον τομέα υπηρεσιών, που ενισχύθηκε πάνω από την περιοχή του 50 για πρώτη φορά μετά οκτώ μήνες παρά τα αυστηρότητα μέτρα κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία και στη Γαλλία (50,3). Ανοδο σημείωσαν και οι αντίστοιχοι δείκτες Markit PMI για τον μεταποιητικό τομέα και τον τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ τον Απρίλιο, οι οποίοι κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά (60,6 και 63,1 αντίστοιχα).

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τα θετικά στοιχεία των ΗΠΑ, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να ανέρχεται στις αρχές της εβδομάδας πάνω από την περιοχή του 1,21 για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της FOMC αργά την Τετάρτη, η αντίστοιχη ισοτιμία υποχώρησε στην περιοχή 1,2060/90, σημειώνοντας οριακές απώλειες σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.
 
* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή