Μειωμένα ενοίκια: Περιορίζονται οι δικαιούχοι

Μειωμένα ενοίκια: Περιορίζονται οι δικαιούχοι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει σταδιακά ο κύκλος των «κουρεμένων» ενοικίων, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει για τον μήνα Μάιο μόνο τις επιχειρήσεις στις οποίες συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα και τους εργαζομένους που εξακολουθούν να είναι σε αναστολή εργασίας

Με βάση την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το πρωί από το υπουργείο Οικονομικών, για τον μήνα Μάιο η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και σε διάφορες άλλες επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Πλέον, η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ που δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους παύει να ισχύει και θα καταβάλουν για τον μήνα Μάιο κανονικά το ενοίκιο, όπως αυτό προβλέπεται στο συμφωνητικό. Δηλαδή χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν ολόκληρο το ενοίκιο στους λογαριασμούς τους μετά τον Μάρτιο του 2020.

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο, θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή έως τις 14 Μαΐου 2021 των δηλώσεων COVID για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου, για τα οποία οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν προκαταβολικά την περασμένη εβδομάδα. Εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης με τους ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου 2021, αλλά και η καταβολή αποζημιώσεων και συμψηφισμών για όσους υπέβαλαν τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις COVID για το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Πάντως, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από το οικονομικό επιτελείο να δώσει λύσεις σε ζητήματα που εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αρκετοί από τους οποίους είτε δεν λαμβάνουν κανονικά το ενοίκιο από τους ενοικιαστές ως ώφειλαν οι τελευταίοι να το καταβάλουν, είτε δεν έχουν λάβει από την ΑΑΔΕ αποζημίωση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες:

• Δεν έχει εκδοθεί και δημοσιευθεί η απόφαση με τους ΚΑΔ μειώσεως ενοικίων κλειστών και πληττόμενων Απριλίου 2021, και συνεπώς δεν είναι σαφές τι τελικά θα ισχύσει για τις μειώσεις του μηνός αυτού.

• Δεν ανακοινώθηκε πότε θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς διορθώσεις, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

• Δεν έχει ανακοινωθεί η λύση που θα δοθεί στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για συμβατική ή και απαγορευμένη υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή), με αποτέλεσμα αποζημίωση να δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή