Στα 3 δισ. ευρώ τα ανεκτέλεστα έργα για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στα 3 δισ. ευρώ τα ανεκτέλεστα έργα για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένες είναι οι απώλειες που κατέγραψε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά τη διάρκεια του 2020 λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ενόψει της επικείμενης «μάχης» για τη διεκδίκηση της διευρυμένης πίτας των νέων έργων, που αναμένεται να υλοποιηθούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, όπως προκύπτει, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατέγραψαν αύξηση κατά 7,4% σε 306,3 εκατ. ευρώ, έναντι 285,1 εκατ. ευρώ το 2019. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 16% σε 971 εκατ. ευρώ (από 1,15 δισ. ευρώ το 2019), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 12,5 εκατ. ευρώ, από 23,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης από τις αποτιμήσεις δευτερογενών παραγώγων και τις αυξημένες πληρωμές χρηματοοικονομικού κόστους, του τομέα της ενέργειας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο τομέας της κατασκευής, όπου η ένδεια νέων έργων και η δυσκολία ταχύτερης υλοποίησης των υφιστάμενων, λόγω της πανδημίας, έπληξαν συνολικά τις εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα. Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κύκλος εργασιών του τομέα των κατασκευών υποχώρησε κατά 28,8% σε 525,9 εκατ. ευρώ, ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία ΕΒΙTDA κινήθηκε ανοδικά, καθώς ανήλθε σε 19 εκατ. ευρώ, από 16,2 εκατ. ευρώ το 2019. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο κλάδος της κατασκευής προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά από τη φετινή χρήση και στο μέλλον, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πρόκειται να διπλασιαστεί, από το 1,6 δισ. ευρώ που βρισκόταν στο τέλος του 2020, σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ πρόκειται να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό, ενώ σύντομα ξεκινούν και οι εργασίες για το βόρειο τμήμα του άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Τρίκαλα – Εγνατία).

Στον αντίποδα, ο κλάδος της ενέργειας συνέχισε να κινείται ανοδικά, αντισταθμίζοντας σημαντικό μέρος των απωλειών από τις κατασκευές. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 15,2% σε 273,4 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 9,6% σε 193,9 εκατ. ευρώ σημείωσαν και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA. Στον κλάδο των παραχωρήσεων, η μειωμένη κίνηση των οχημάτων είχε αρνητική επίπτωση στις οικονομικές επιδόσεις. Ετσι, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 19% και διαμορφώθηκε σε 151,3 εκατ. ευρώ, από 187,1 εκατ. ευρώ το 2019. Πάντως, η λειτουργική κερδοφορία EBITDA σημείωσε μικρή αύξηση σε 105,3 εκατ. ευρώ, από 103,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ο όμιλος ελέγχει το 100% της εταιρείας παραχώρησης της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας.

Παράλληλα, στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 37,4 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητος από το 2019, ενώ η λειτουργική κερδοφορία EBITDA περιορίστηκε σε 0,9 εκατ. ευρώ, από 2,3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 50% της «Ηρων Θερμοηλεκτρική» και το 25% της «Ηρων ΙΙ».

Στις θετικές εξελίξεις του 2020 συγκαταλέγεται και η μείωση του καθαρού χρέους του ομίλου (χρηματικά διαθέσιμα μείον δανειακές υποχρεώσεις), το οποίο διαμορφώθηκε σε 1,31 δισ. ευρώ, από 1,43 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Ο βασικός λόγος της εν λόγω ελάττωσης είναι η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του τομέα της ενέργειας, ως αποτέλεσμα της πώλησης ενός αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ, το περασμένο καλοκαίρι. Το συνολικό ενεργητικό του ομίλου ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, από 4,3 δισ. ευρώ το 2019. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή