Πωλητήριο στο 1% της Aramco για 19 δισ. δολ.

Πωλητήριο στο 1% της Aramco για 19 δισ. δολ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να πουληθεί μερίδιο 1% από τον κολοσσό της Aramco σε  ενεργειακό όμιλο διεθνούς βεληνεκούς, ενώ, παράλληλα, τόνισε πως προβλέπει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η Σαουδική Αραβία προσβλέπει σε αυτήν την πώληση, η οποία βάσει της χρηματιστηριακής αξίας της Aramco αποτιμάται στα 19 δισ. δολάρια, θεωρώντας την έναν τρόπο να ενεργοποιηθεί η ζήτηση για το πετρέλαιό της, όπως ο ίδιος ο ηγέτης δήλωσε. Χωρίς να επεκταθεί σε επιπλέον λεπτομέρειες, ανέφερε πως η όλη διαδικασία της πώλησης τοποθετείται εντός ορίζοντα διετίας. «Δεν θα ήθελα να υποσχεθώ πράγματα σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά αυτήν τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με πολύ μεγάλη εταιρεία, της οποίας το όνομα δεν δύναμαι να αναφέρω. Η συμφωνία έχει ύψιστη σημασία για να ενισχυθούν οι πωλήσεις της Aramco στη χώρα όπου έχει την έδρα της η εν λόγω εταιρεία», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Κίνα συνιστά τη μεγαλύτερη καταναλώτρια σαουδαραβικού πετρελαίου, αφού σχεδόν το 30% των εξαγωγών εκεί κατευθύνεται, όπως γίνεται φανερό από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στη συνέχεια ακολουθούν οι Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ινδία. Εν τω μεταξύ, η Aramco ακριβώς όπως και η Κίνα επιδιώκει διακαώς να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση στην Ινδία, η οποία, πριν από το πλήγμα της πανδημίας, ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στην κατανάλωση πετρελαίου. Τα διυλιστήρια της χώρας στις αρχές Απριλίου είχαν δηλώσει, πάντως, ότι θέλουν να μειώσουν τις αγορές από τη Σ. Αραβία λόγω του ότι η πανδημία περιόρισε τη ζήτηση. Βέβαια, δεν είναι μόνον ο όμιλος της Aramco που έχει στραμμένο το βλέμμα στην Ινδία, και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. 

Από την άλλη πλευρά, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Aramco, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή του κόσμου, ώστε να εξεύρει πόρους για να χρηματοδοτήσει και να μετασχηματίσει την οικονομία της χώρας του. Το σχέδιό του αυτό το έχει ονομάσει «Οραμα 2030». Ωστόσο, οι προσπάθειές του αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια εξαιτίας των συμβάντων στην πολιτική σκηνή –την καταστολή της όποιας αντιπολίτευσης, τη δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του καθεστώτος, Τζαμάλ Κασόγκι το 2018– αλλά και της πανδημίας. Αξίζει να αναφερθεί πως για την αρχική δημόσια διάθεση μετοχών της Aramco, η οποία έλαβε χώρα το 2019 και στην οποία πουλήθηκε μόλις το 2% της εταιρείας, συγκεντρώθηκαν σχεδόν 30 δισ. δολάρια.

Δανεισμός

Τα χρήματα κατέληξαν στο κρατικό επενδυτικό ταμείο και στόχο είχαν να διευκολύνουν τις επενδύσεις για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σ. Αραβίας και την απομάκρυνσή της από το πετρέλαιο. Εκτοτε, η Aramco προέβη σε δανεισμό και πούλησε μέρος των δευτερευόντων περιουσιακών της στοιχείων, ώστε να διατηρήσει το μέρισμα των 75 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δίδεται στο κράτος. Αν και η δημόσια διάθεση μετοχών της Aramco ήταν η μεγαλύτερη στην Ιστορία, η πλειονότητα των επενδυτών ήταν ντόπιοι καθώς και πλούσιες οικογένειες της Σ. Αραβίας.

Τέλος, όπως επισημαίνει το Bloomberg, το Ριάντ αναζητεί τρόπους ώστε να αποκομίσει χρήματα από τα περιουσιακά στοιχεία της πετρελαϊκής εταιρείας, καθώς και ότι τον Μάρτιο ανακοίνωσε πως κοινοπραξία υπό την αιγίδα Αμερικανών επενδυτών θα τοποθετήσει 12,4 δισ. δολάρια στους αγωγούς της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή