ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαμηλότερες χρεώσεις χρήσης συστήματος για τη βιομηχανία

Χαμηλότερες χρεώσεις χρήσης συστήματος για τη βιομηχανία

Σημαντική ελάφρυνση στις χρεώσεις συστήματος για τα βιομηχανικά τιμολόγια περιλαμβάνει η πρόταση του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ για τον επιμερισμό του εγγυημένου ετήσιου εσόδου που έχει εγκρίνει η αρμόδια Αρχή στις διάφορες κατηγορίες των καταναλωτών. Στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και ερωτήματος της ΡΑΕ σχετικά με το εύλογο της μείωσης των χρεώσεων για τους μεγάλους καταναλωτές, ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε μειώσεις αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν για μεγάλους καταναλωτές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κ.λπ.

Ο ΑΔΜΗΕ, μάλιστα, για να τεκμηριώσει την πρότασή του πραγματοποίησε μελέτη στην οποία εξέτασε τις χρεώσεις συστήματος που εφαρμόζουν άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές. Το ακριβές ύψος της μείωσης, σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ, είναι συνδυασμός της κατανάλωσης και του συντελεστή φορτίου κάθε μεγάλου καταναλωτή. Η πρόταση λαμβάνει υπόψη της και τα οφέλη που προκύπτουν για την ευστάθεια του συστήματος από τη λειτουργία των μεγάλων καταναλωτών και σε ώρες μη αιχμής. Για τους οικιακούς καταναλωτές, η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει αύξηση της χρέωσης συστήματος κατά δύο ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η τελική απόφαση για το ύψος των χρεώσεων θα ληφθεί από τη ΡΑΕ μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυξομειώσεις στις χρεώσεις συστήματος και δικτύου θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια από τα έργα διασύνδεσης των νησιών και επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου, οι οποίες όμως, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανακοίνωσε πάντως μια σειρά από πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση της εποπτείας των Διαχειριστών στην κατεύθυνση της προστασίας των καταναλωτών από αδικαιολόγητες αυξήσεις, αφήνοντας σαφείς αιχμές περί αδιαφανούς κοστολόγησης. «Δεν μπορεί οι Διαχειριστές, οι οποίοι έχουν σταθερά εγγυημένα έσοδα, να δουλεύουν με πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους από εταιρείες της αγοράς που είναι στον ανταγωνισμό», σχολίασε χαρακτηριστικά. Πέραν των ελέγχων που ήδη ασκεί η ΡΑΕ στα οικονομικά στοιχεία των Διαχειριστών για τον υπολογισμό του εγγυημένου εσόδου, η αρμόδια Αρχή θα προχωρήσει και σε άμεσους ελέγχους με δικούς της ορκωτούς λογιστές.

Η αρχή μάλιστα θα γίνει από τον ΔΕΣΦΑ και θα ακολουθήσουν οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Το δεύτερο μέτρο αφορά την αντικατάσταση των χρεώσεων χρήσης συστήματος, που σήμερα στηρίζονται στην ισχύ, με το μοντέλο που εφαρμόζουν οι Διαχειριστές στις ανεπτυγμένες ενεργειακές αγορές, το οποίο στηρίζεται στην ενέργεια, και το τρίτο, την πλήρη υιοθέτηση της πρακτικής των κινήτρων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον συνδυασμό τους με «μπόνους» και «πέναλτι».

Σε σχέση με τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Δαγούμας διατύπωσε την άποψη ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός και, όσον αφορά τους καταναλωτές, ανακοίνωσε ότι, εκτός από το εργαλείο σύγκρισης των τιμών, σύντομα θα βγει στον «αέρα» ένα ακόμη αυτοματοποιημένο εργαλείο, το εργαλείο αυτοματοποιημένων παραπόνων, μέσω του οποίου οι παρατηρήσεις των καταναλωτών θα αποστέλλονται κατευθείαν στους παρόχους και στη συνέχεια θα παρακολουθείται η ανταπόκριση των εταιρειών προκειμένου να ενισχυθούν η ρυθμιστική εποπτεία και οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ στην αγορά.
Οσον αφορά τις ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ παραδέχτηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός από τις νέες αιτήσεις για έργα ισχύος 54 GW είναι πλασματικός και παρέπεμψε στα μέτρα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ για την απεμπλοκή των επενδύσεων. Εκτίμησε πάντως ότι θα υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών για νέα έργα ΑΠΕ – κυρίως στα φωτοβολταϊκά, για τα οποία δεν απέκλεισε τιμή στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα στον διαγωνισμό του Mαΐου. Σχολιάζοντας το target model εκτίμησε ότι η αγορά συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές τιμές, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει περιορισμένη ρευστότητα στην ενδοημερήσια αγορά και ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυσή της, όπως η συμμετοχή της ζήτησης, της αποθήκευσης, των ΑΠΕ και των εμπόρων.