Παλιρροϊκό κύμα από κινεζικές επιχειρήσεις στη Wall Street

Παλιρροϊκό κύμα από κινεζικές επιχειρήσεις στη Wall Street

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ και Κίνας αλλά και την επιβολή εκατέρωθεν δασμών το προηγούμενο διάστημα, αμείωτο εξακολουθεί να παραμένει το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων για την είσοδό τους στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNBC που επικαλείται έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας ΕΥ, οι μισές από τις 36 ξένες εταιρείες που μπήκαν στα αμερικανικά χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου προέρχονται από την Κίνα. Την ίδια στιγμή, αρκετές κινεζικές εταιρείες δρομολογούν την εισαγωγή τους στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Συγκεκριμένα, περίπου 60 κινεζικές εταιρείες σχεδιάζουν να μπουν στο χρηματιστήριο, όπως επεσήμανε η Βέρα Γιανγκ, ανώτατη εκπρόσωπος της Κίνας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. «Η αίσθηση που έχουμε από την επαφή μας με τις εταιρείες είναι πως δεν θέλουν να χάνουν χρόνο από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο», ανέφερε σε συνέντευξή της η κ. Γιανγκ.

Η ίδια έδωσε έμφαση σε αβεβαιότητες που μπορεί να προκληθούν ίσως λόγω της πανδημίας αλλά και στο ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί η νομισματική πολιτική μακροπρόθεσμα, γεγονός που θα περιορίσει τη διάθεση κεφαλαίων. Σύμφωνα με το Renaissance Capital, μεγάλος όγκος κεφαλαίων έχει αρχίσει να διοχετεύεται στις αγορές από το ξέσπασμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα περίπου 30 εταιρείες με έδρα την Κίνα να έχουν καταφέρει να αντλήσουν πέρυσι από την εισαγωγή τους τα περισσότερα κεφάλαια από το 2014. 

Ο δείκτης S&P 500 σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό το τρέχον έτος, ενώ ο πρόεδρος της Fed, κ. Πάουελ προειδοποίησε πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο φόβος για τη διαγραφή ξένων εταιρειών από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, νομοθεσία που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ, έχει αρχίσει να περιορίζεται από τότε που ανέλαβε ο Τζο Μπαιντεν, με όσους συμμετέχουν στις διαδικασίες εισαγωγής στο χρηματιστήριο να αναμένουν ένα είδος συμβιβασμού, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της Blueshirt, Γκάρι Ντβόρτσακ, ο οποίος συμβουλεύει τις κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στις αγορές των ΗΠΑ. «Πρόκειται για παλιρροϊκό κύμα». Ετσι χαρακτήρισε την εισαγωγή των κινεζικών εταιρειών στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Ο Χόνγκουε Γιανγκ, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Antler, επεσήμανε στο CNBC πως όλο και περισσότερα άτομα τον ρωτούν ανεπίσημα για τις μετοχές εταιρειών με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει το 1 δισ. δολ. (unicorns) παρά για νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε πιο πρώιμα στάδια ανάπτυξης. «Πολλές εταιρείες δεν μπορούν να αντλήσουν πολλά κεφάλαια ή η κεφαλαιοποίησή τους μειώνεται. Ωστόσο, εάν κοιτάξετε τις εταιρείες unicorns, κυρίως αυτές που βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, θα διαπιστώσετε πως η αξία τους κινείται ακόμη σε τρελά επίπεδα», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια πως ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις κινούνται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι μετοχές κινεζικών εταιρειών που μπήκαν στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές ή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να έχουν σημειώσει τεράστια πτώση λίγο μετά το ΙPO (αρχική δημόσια προσφορά) που πραγματοποίησαν το τρέχον έτος. Για παράδειγμα, τον περασμένο Φεβρουάριο η μετοχή της κινεζικής εφαρμογής βίντεο Kuaishou σημείωσε άνοδο 160% στα 300 δολ. η μετοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισαγωγή σε χρηματιστήριο εταιρείας Ιντερνετ μετά την Uber. Ωστόσο, η μετοχή της δεν έχει καταφέρει να διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα κλείνοντας, νωρίτερα την εβδομάδα, στα 274 δολ. η μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή