Χλιαρή αντίδραση των επενδυτών στις υπερβάσεις εταιρικών κερδών

Χλιαρή αντίδραση των επενδυτών στις υπερβάσεις εταιρικών κερδών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτήν την περίοδο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων δίνουν στη δημοσιότητα αποτελέσματα για ένα από τα καλύτερα τρίμηνα στην ιστορία τους. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι μάλλον αυτό δεν αρκεί. Το επενδυτικό κοινό, αφότου ώθησε τις μετοχές τους σε επίπεδα ρεκόρ ενόψει της επικείμενης ανάκαμψης, τώρα δείχνει μάλλον περιορισμένο ενδιαφέρον, ακριβώς τώρα που τα εταιρικά αποτελέσματα ξεπερνούν τις προσδοκίες – και ίσως αυτό να δείχνει ότι είχαν προεξοφληθεί και συνεκτιμηθεί οι εξελίξεις αυτές. Ομιλοι όπως αυτοί της BASF στον χώρο των χημικών και της Royal Philips με δραστηριότητες και στον ιατρικό εξοπλισμό, είδαν την τιμή της μετοχής τους να αποδυναμώνεται παρά τα βελτιωμένα αποτελέσματα, που υπερέβησαν τις προβλέψεις και το γεγονός ότι αναβάθμισαν τις προοπτικές τους για το 2021.

«Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μετοχών υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η μέχρι στιγμής αντίδραση στις τιμές τους είναι απογοητευτική, ενώ φαίνεται ότι οι επενδυτές τις τιμωρούν αδιακρίτως, είτε τα κέρδη είναι ικανοποιητικά είτε όχι», όπως παρατηρεί ο υπεύθυνος στρατηγικής μετοχών Μίσλαβ Ματέτζκα της JPMorgan Chase. «Σχεδόν τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων, που μέχρι στιγμής έχουν δημοσιεύσει τριμηνιαία αποτελέσματα, υπερσκέλισαν τις εκτιμήσεις».
Από μέρους της, η Morgan Stanley επισημαίνει πως, μεσούντος του διαστήματος δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, οι εταιρείες πρόκειται να ανακοινώσουν την ευρύτερη υπέρβαση κερδών από το 2007 και εντεύθεν. Εν τω μεταξύ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 από τα μέσα Απριλίου τελεί σε παλινδρόμηση. Υπεύθυνοι στρατηγικής μετοχών στις JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Barclays διατυπώνουν την ίδια τοποθέτηση: η αύξηση των κερδών είναι δυναμική και η αντίδραση των μετοχών χλιαρή. Μάλιστα, η Morgan Stanley τονίζει πως ήδη προ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων οι επενδυτές είχαν αντιδράσει ως προς τις αντίστοιχες μετοχές. Οι δε τράπεζες και οι όμιλοι πρώτων υλών εμφάνισαν την πιο ρωμαλέα υπέρβαση εκτιμήσεων στα κέρδη τους ανάμεσα σε όλους τους κλάδους μέχρι σήμερα, ενώ υστερούν οι εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων και ειδών προσωπικής φροντίδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America.

Το α΄ τρίμηνο, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών υπερέβησαν όλες τις άλλες μεγάλες αγορές με κριτήριο την απόδοσή τους, ενόσω μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμών ή καραντίνας. Οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι θα επέλθει δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά έκτοτε έφθινε η αισιοδοξία τους εξαιτίας των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς, της ανησυχίας για τον πληθωρισμό και της έκρηξης κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Ασία. Υπό το πλαίσιο αυτό, μόνον όσοι όμιλοι εξασφάλισαν πολύ μεγάλες υπερβάσεις στα κέρδη αναθέρμαναν το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως συνέβη με τον LVMH και τη Nokia. Οπως παρατηρεί, τέλος, ο διευθυντής μετοχών της Amundi, Κάσπερ Ελμγκριν, «o κύριος μοχλός κινητοποίησης των χρηματιστηρίων είναι η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη, την οποία συνδέουν με τη ζωηρή αύξηση κερδών οι επενδυτές – στο β΄ τρίμηνο η θετική διάθεση ίσως φθάσει στο απόγειό της, αλλά θα υπάρχει περισσότερη αυτοσυγκράτηση».
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή