Επανεκκίνηση για την εστίαση έπειτα από 6 μήνες

Επανεκκίνηση για την εστίαση έπειτα από 6 μήνες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις μισές περίπου επιχειρήσεις να υπολογίζεται ότι παρέμειναν κλειστές, καθώς είτε δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, έγινε χθες η επανεκκίνηση της εστίασης, η οποία είχε μείνει κλειστή για έξι συνεχείς μήνες. Αρκετές μάλιστα επιχειρήσεις δεν άνοιξαν χθες, καθώς βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης, αφενός διότι υπολόγιζαν ότι θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης μετά τις 10 Μαΐου, αφετέρου για να δημιουργήσουν μεγαλύτερους εξωτερικούς χώρους. Οι καταναλωτές, πάντως, υποδέχθηκαν με χαρά την επαναλειτουργία των καφέ και εστιατορίων και έσπευσαν από το πρωί να τα επισκεφθούν, με ουκ ολίγους να μοιράζονται την εμπειρία αυτή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία στον λογαριασμό της στο Twitter ανήρτησε φωτογραφία και έγραψε σχετικά: «Πρώτη μέρα με την εστίαση πάλι ανοικτή, έστω και με περιορισμούς. Απολαμβάνοντας έναν καφέ και φιλική κουβέντα με γιατρούς από τον «Ευαγγελισμό» και το «Σωτηρία» ξαναζούμε μικρές χαρές της καθημερινότητας, που τις θεωρούσαμε αυτονόητες μέχρι να μας τις στερήσει η πανδημία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι σε αντίθεση με τον περυσινό Μάιο, όταν επαναλειτούργησε η εστίαση μετά το αυστηρό lockdown, όπου επιτρεπόταν και η χρήση κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, φέτος δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ακόμη, χθες επικράτησε και σχετική σύγχυση σε αρκετούς επιχειρηματίες για το εάν επιτρέπεται ή όχι η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων, ανοιχτών και κλειστών. Αλλοι, επίσης, επέλεξαν να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, καθώς οι όροι που ισχύουν –περιορισμένος αριθμός πελατών και κυρίως το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας– καθιστούν μη βιώσιμο το άνοιγμα του καταστήματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εστιατόρια και μπαρ που δουλεύουν αποκλειστικά βραδινές ώρες, δεδομένου ότι στην Ελλάδα είθισται να επισκεπτόμαστε τους χώρους αυτούς διασκέδασης αρκετά αργά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν από χθες έως και το πρωί της 10ης Μαΐου, οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης επιτρέπεται να λειτουργούν έως τις 22.45. Πολλά εστιατόρια και μπαρ δηλαδή που άνοιγαν στις 20.30 καλούνται να ανοίξουν για να λειτουργήσουν στην ουσία για δύο ώρες. Χθες, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 15 Μαΐου, οπότε και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Ανασταλτικός παράγοντας για το άνοιγμα των εν λόγω επιχειρήσεων είναι και η απαγόρευση αναπαραγωγής μουσικής. Η απαγόρευση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση και των djs. Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Επαγγελματιών Djs επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες της μουσικής και της διασκέδασης έχουν εργαστεί ελάχιστα τους τελευταίους 14 μήνες, με συνέπεια αρκετοί να αντιμετωπίζουν ζητήματα βιοπορισμού. Κλειστές παραμένουν επίσης αρκετές επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς αναμένουν την άφιξη των τουριστών, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που θα περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων της ειδικής ενίσχυσης που θα λάβει ο κλάδος μέσω ΕΣΠΑ. Το άνοιγμα της πλατφόρμας αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες –ίσως και την Πέμπτη– ενώ η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει μέχρι το τέλος Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ενίσχυση επιχειρήσεων με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή