Επενδύσεις και κοινωνική συνοχή, οι δύο στόχοι του υπουργείου Εργασίας

Επενδύσεις και κοινωνική συνοχή, οι δύο στόχοι του υπουργείου Εργασίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντιμετώπιση της ανεργίας και η προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή, αποτελούν κυβερνητικές προτεραιότητες, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε μήνυμά του για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο κ. Χατζηδάκης, ενόψει και της δημοσιοποίησης και του νέου εργασιακού σχεδίου νόμου, αναγνώρισε ως προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, με δικαιοσύνη, τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, τις νέες σχετικά δραστηριότητες όπως οι συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, courier, κ.λπ.), αλλά και την τηλεργασία, που μπήκε δυναμικά στην εργασιακή ζωή. Για να συμπληρώσει ότι «το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η πολιτική, πέρα από συνθήματα και μεγάλα λόγια, πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών εργαζομένων. «Το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι, όμως, εξασφαλισμένη σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους!» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και ανέφερε κάποιες από τις προωθούμενες παρεμβάσεις, όπως η επέκταση και η αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και σύγχρονες ρυθμίσεις, με βάση όσα έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία και στην Ιταλία για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η κατοχύρωση δικαιωμάτων στους εργαζομένους σε επιχειρήσεις delivery ή courier, αλλά και η εξάλειψη φαινομένων βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός, και κατέληξε επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός πλαισίου ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή