Συγχώνευση χαρτοφυλακίων από την Prodea

Συγχώνευση χαρτοφυλακίων από την Prodea

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συγχώνευση του χαρτοφυλακίου ακινήτων Picasso Fund που διαθέτει στην Ιταλία με το αντίστοιχο του Tarvos Fund προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες η Prodea Investments. Η διοίκηση της εταιρείας επιδιώκει την πώληση του Picasso Fund και των ακινήτων του ήδη από τα τέλη του 2019, ωστόσο η πανδημία και η κρίση που ακολούθησε έχουν καταστήσει τις μέχρι σήμερα προσπάθειες άκαρπες. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητήθηκε ένας εναλλακτικός τρόπος, ώστε να διευκολυνθεί η όλη προσπάθεια. Μέσω της συνένωσης ακινήτων και της δημιουργίας ενός μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου, περιορίζεται το ρίσκο για έναν νέο αγοραστή/επενδυτή, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιείται η αξία των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω πακέτο. Ετσι, θεωρείται ότι μια μελλοντική αποεπένδυση θα είναι ευκολότερη και ενδεχομένως θα προσφέρει και υψηλότερο τίμημα.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και περιλάμβανε την εισφορά κι εξαγορά μεριδίων στις εταιρείες-οχήματα των δύο funds ακινήτων, ώστε οι δύο πλευρές να ελέγχουν μερίδα ανάλογα με την αξία των χαρτοφυλακίων των ακινήτων που εισφέρει έκαστη. Το Tarvos Fund είναι ιδιοκτήτης 11 επαγγελματικών ακινήτων υψηλής απόδοσης στην Ιταλία. Το νέο σχήμα αναμένεται να ελέγχει περί τα 25 ακίνητα στη γειτονική χώρα, με την πλειονότητα να αφορά κτίρια γραφείων.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Prodea Investments, η εταιρεία προχώρησε και σε νέες κινήσεις, αναφορικά με τη διαμόρφωση του νέου τουριστικού επενδυτικού βραχίονα που έχει συστήσει από κοινού με τον όμιλο Yoda Group του κ. Ιω. Παπαλέκα, με τη συμμετοχή και της Invel Group. Συγκεκριμένα, η Mediterranean Hospitality Venture Limited (MHV), όπως ονομάζεται το νέο σχήμα, προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 143,4 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας ολοκληρώθηκε η εξαγορά του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Parklane και του Park Tower στη Λεμεσό της Κύπρου. Πρόκειται για μια μονάδα που προσφέρει 222 πολυτελή δωμάτια και 52 σουίτες, συμπεριλαμβανομένων των 18 Park Villas ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων με ιδιωτικές πισίνες. Η εν λόγω κίνηση είναι η πρώτη που ολοκληρώνει η MHV, στην οποία η Prodea και ο όμιλος Yoda συμμετέχουν από 45% έκαστος, με το υπόλοιπο 10% να ελέγχεται από την Prodea.

Στην MHV έχει μεταβιβαστεί και το The Landmark Nicosia, το οποίο μέχρι πρότινος βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα ξενοδοχειακά ακίνητα της εταιρείας. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία προχώρησε στην ενίσχυση του ποσοστού της στην εταιρεία Aphrodite Springs Public Limited, η οποία διαθέτει ένα προς ανάπτυξη τουριστικό θέρετρο στην Πάφο. Πλέον είναι κάτοχος του 96,22%, από περίπου 60%, καταβάλλοντας για τον σκοπό αυτό 4,7 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω θέρετρο βρίσκεται στην περιοχή της Πάφου της Κύπρου κι εκτείνεται σε έκταση 1.470 στρεμμάτων, που έχει αδειοδοτηθεί για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και συγκροτήματος κατοικιών 125.000 τ.μ. και λοιπών συμπληρωματικών χρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή