Σχέδια για νέα ένεση ρευστότητας στη Γαλλία

Σχέδια για νέα ένεση ρευστότητας στη Γαλλία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επαναξιολογήσει το πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας τον Σεπτέμβριο, ενώ στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να δοθούν επιπλέον κεφάλαια πέραν των 100 δισ. ευρώ, τα οποία ήδη διοχετεύονται στον παραγωγικό μηχανισμό. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η νέα ένεση ρευστού εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα μόλις έξι μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2022.  Αλλωστε, τόσο η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, που αφορά τη δημόσια υγεία, καθώς και η επανεκκίνηση και η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να αποτελέσουν καίρια ζητήματα, στα οποία θα τοποθετηθούν και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι υποψήφιοι. Πάντως, όπως δήλωσε ο Μπρινό Λε Μερ, μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό του RTL, «προτού ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θα διαβουλευθεί κατά τη διάρκεια του θέρους με τους κατά τόπους πολιτικούς παράγοντες και ηγέτες». Στόχος είναι να διαπιστώσουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εάν μία τέτοια επιπλέον διοχέτευση κεφαλαίων είναι κάτι χρήσιμο για τη χώρα ή όχι. «Και αυτό και μόνον είναι το κριτήριό μας», προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Αξίζει να αναφερθούμε στο ότι η Γαλλία ήταν μία από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου η οποία πολύ γρήγορα κατέφυγε σε επενδύσεις και φοροαπαλλαγές πολύ πέραν της αρχικής ανταπόκρισης στην πανδημία με ενισχύσεις σε εταιρείες και νοικοκυριά. Κι ενώ άλλα ευρωπαϊκά κράτη απλώς αναμένουν τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης εντός του καλοκαιριού, η Γαλλία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους εν λόγω πόρους ώστε να μπορέσει να καλύψει όσα ήδη είχαν διατεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020. Εν τω μεταξύ, στελέχη της γαλλικής κυβερνήσεως μέσα στους τελευταίους μήνες έχουν συχνά καταφερθεί κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσάπτοντάς της ότι κινείται πάρα πολύ αργά στην προσπάθειά της να ανοικοδομήσει την οικονομία, όταν, ακριβώς την ίδια στιγμή, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού η αμερικανική οικονομία καλπάζει. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες πως η Ε.Ε. πρέπει να λάβει μαθήματα από την κρίση, απλουστεύοντας τις διαδικασίες της και αναπτύσσοντας ταχύτητα και δυναμική. 

Στο εσωτερικό μέτωπο ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι θεωρούν πως δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε ότι η Γαλλία απέφυγε την οικονομική συρρίκνωση που έζησαν άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού εφαρμόστηκε τάχιστα και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δαπανηθεί το ένα τρίτο των κεφαλαίων από το σύνολο των 100 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να περιστείλει μόνο σταδιακά τις ενισχύσεις προς τους γαλλικούς ομίλους, ενόσω προσπαθεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5% για την οικονομία φέτος. «Κάθε μέρα, μοναδικό μου μέλημα είναι να διασφαλίσω πως η ανάκαμψη λειτουργεί με σωστό τρόπο και πως θα εκπληρώσουμε τον στόχο μας για το 5% το τρέχον έτος», υπογράμμισε εν κατακλείδι ο Μπρινό Λε Μερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή