Η επόμενη ημέρα της Berkshire Hathaway

Η επόμενη ημέρα της Berkshire Hathaway

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι από τους μετόχους του κολοσσού συμμετοχών της Berkshire Hathaway αρχίζουν να σκέφτονται μία σωρεία προκλήσεων που θα αναδυθούν στη μεταπανδημική περίοδο, όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο υφέρπων πληθωρισμός, η έλλειψη εξαγορών και περισσότερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις – και όλα αυτά τους κάνουν να επανεξετάζουν την συμμετοχή τους στην εταιρεία που ίδρυσε ο Γουόρεν Μπάφετ. Οπως ειπώθηκε στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της το Σαββατοκύριακο, από τον επί μακρόν στενό συνεργάτη του κ. Μπάφετ, Τσάρλι Μάνγκερ, το να κάνει κάποιος λεφτά στην Berkshire ήταν συνήθως «σαν να προσπαθείς να ψαρέψεις μέσα σε ένα βαρέλι». Ωστόσο, τώρα πλέον, όπως προσέθεσε, «τα πράγματα έχουν δυσκολέψει». Επί χρόνια πολλά οι επενδυτές ήταν πολύ ικανοποιημένοι, στοιχηματίζοντας πως οι επενδυτικές επιλογές του αειθαλούς Γουόρεν Μπάφετ θα υπερσκελίσουν τις αποδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών και των άλλων αγορών, ενώ πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει αύξηση κερδών για την Berkshire, εάν η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίσει να «βρυχάται» μετά την κάμψη της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι το 2020, τη χρονιά του κορωνοϊού, δηλαδή, υπερδιογκώθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο όμιλος στο να επιτύχει ταχύτερη αύξηση αποδόσεων. 

«Είναι αρκετά χρόνια τώρα που έχουμε αποφασίσει να περιορίσουμε την έκθεσή μας στην Berkshire, διότι αποδεικνύεται πως μόνοι μας κερδίζουμε πιο πολλά από όσα δύναται ο Γουόρεν Μπάφετ», επισημαίνει ο επιχειρηματίας Μπιλ Σμιντ, του οποίου η εταιρεία κεφαλαίων Smead Capital Management έχει μέσα στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών ελαττώσει την έκθεσή της στην πρώτη. Από το 5% επί του χαρτοφυλακίου της ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, που αφορούσε την Berkshire, τώρα το ποσοστό μειώθηκε στο σχεδόν 2,2%. Τα πρωτοφανή κυβερνητικά μέτρα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα χαμηλότατα επιτόκια δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την άνοδο του πληθωρισμού. Ισως ο όμιλος του Γουόρεν Μπάφετ να αποδειχθεί πολύ μεγάλος για να στραφεί δυναμικά σε επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως τονίζει ο κ. Σμιντ, θα βγουν ωφελημένες από τις υψηλότερες τιμές καταναλωτή. Μερικοί από τους μετόχους της Berkshire εξέφρασαν απογοήτευση, διότι ο Γουόρεν Μπάφετ δεν προέβη σε αγορά πιο πολλών μετοχών στην απαρχή της πανδημίας και έχασε μεγάλη ευκαιρία, δεδομένου ότι ο δείκτης S&P 500 εκτινάχθηκε σχεδόν 90% από το ναδίρ του 2020. Αυτή τη στάση έχει και ο Στιβ Χάμπερστρο, συνεταίρος στην CastleKeep Investment Advisors και μέτoχο στην Berkshire, αν και προσέθεσε πως αποζημιώθηκε όταν η τελευταία ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών και απόκτηση νέων στις Verizon Communications και Chevron.

Aκόμα ένας παράγοντας προβληματισμού είναι τα ιστορικά χαμηλότατα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), τα οποία η ίδια δεσμεύθηκε να τα διατηρήσει εκεί για χρόνια – κι αυτό δυσχεραίνει την Berkshire να γεννά κέρδη. Με τα τωρινά δεδομένα ο όμιλος αποκομίζει σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τις επενδύσεις της των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, έναντι του 1,5 δισ. δολαρίων προ πανδημίας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Γουόρεν Μπάφετ. 

Παρά ταύτα, η Berkshire υπερακόντισε με 18,6% το τελευταίο 12μηνο την απόδοση του S&P 500, που διαμορφώθηκε στο 11,84%. Αλλά, εάν αλλάξει η χρονική περίοδος σύγκρισης, μεταβάλλονται και τα συμπεράσματα: την τελευταία δεκαετία ο δείκτης απέδωσε 277% και 236% η Βerkshire. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή