«Τόποι και πρόσωπα της Πόλης»: εξωστρέφεια της γνώσης από το Σισμανόγλειο

«Τόποι και πρόσωπα της Πόλης»: εξωστρέφεια της γνώσης από το Σισμανόγλειο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρώτη ομιλία αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και εισηγητή τον πρέσβη ε.τ. Αλέξη Αλεξανδρή αρχίζουν και ξεδιπλώνονται, από 7 Μαΐου, οι τόποι και τα πρόσωπα της Πόλης. Υπάρχει μια ορισμένη συγκίνηση όταν έρχονται τα νέα από το Σισμανόγλειο, στην Ιστικλάλ, την αλλοτινή Μεγάλη του Πέραν Οδό, στο εξαιρετικό αυτό μέγαρο της μπελ επόκ, όπου στεγάζονται οι πολιτιστικές δράσεις του γενικού προξενείου της Ελλάδας. Και αυτή τη φορά είδαμε μια όμορφα σχεδιασμένη σειρά διαδικτυακών ομιλιών, που έχουν πλέον μπει στη ζωή μας, και από ό,τι φαίνεται θα μείνουν ως μια κληρονομιά του νέου κοινωνικού παραδείγματος. Τα νέα που μας έστειλε η κ. Ευαγγελία Αχλάδη, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου, μιλούν για υψηλού επιπέδου ομιλίες, που θα έρθουν να προσθέσουν γνώσεις, τεκμήρια και στοιχεία για τον ελληνισμό της Πόλης του 19ου αιώνα και των πιο πρόσφατων χρόνων, και επιπλέον θα δικαιώσουν την εξωστρεφή διάθεση για διάχυση της πληροφορίας έξω από τα στενά όρια των μελετητών και των ειδικών.

«Τόποι και πρόσωπα της Πόλης»: εξωστρέφεια της γνώσης από το Σισμανόγλειο-1
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή σε επιστολικό δελτάριο του 1900.

Αυτός ο κύκλος των διαλέξεων, σχεδιασμένος για μια πρώτη τροχιά τον Μάιο και τον Ιούνιο, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής και τον πρόεδρό της Σάββα Τσιλένη. Ο συνδυασμός της Ευαγγελίας Αχλάδη και του Σάββα Τσιλένη στον σχεδιασμό είναι εγγύηση για την υψηλή ποιότητα και τη γνώση, και μακάρι το υλικό που θα προκύψει από τη σειρά των ομιλιών να αποτελέσει βάση και έναυσμα για περαιτέρω δράσεις, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Η έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 7 Μαΐου, ώρα 18.00, με καλωσόρισμα και εισαγωγική ομιλία της Τζωρτζίνας Σουλτανοπούλου, γενικής προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, και χαιρετισμό της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. 

«Τόποι και πρόσωπα της Πόλης»: εξωστρέφεια της γνώσης από το Σισμανόγλειο-2
Πυλώνας των Ρωμιών στην Πόλη η Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Οπως αναφέρθηκε ήδη, η πρώτη ομιλία έχει ομιλητή τον δρα Ιστορίας, πρέσβη ε.τ. Αλέξη Αλεξανδρή, και θέμα τον ίδιο τον Πατριάρχη. Αναφέρουμε τους υπόλοιπους ομιλητές ώστε να υπάρχει μια σφαιρική εικόνα, αλλά αξίζει να ερευνηθεί περισσότερο το πρόγραμμα, καθώς και το εύρος της θεματολογίας του, μέσα από τη σελίδα του Σισμανογλείου στο Facebook (από όπου θα μεταδοθούν και οι ομιλίες, όπως και από το κανάλι του στo YouTube). Θα ακούσουμε ακόμη τους Δημήτρη Σταματόπουλο και Λήδα Ιστικοπούλου (11/5), Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή και Πασχάλη Ι. Βαλσαμίδη (18/5), Σταύρο Θ. Ανεστίδη (25/11), Αιμιλία Θεμοπούλου και Πολύβιο Στράντζαλη (1/6), Σάββα Τσιλένη, Ιώ Τσοκώνα και Αντώνη Χατζόπουλο (8/6), Χάρη Θεοδωρέλη-Ρήγα και Κώστα Σταματόπουλο (15/6), Αννα Ταμπάκη και Χρυσόθεμι Σταματοπούλου-Βασιλάκου (22/6) και, τέλος, τους Ανδρέα Μπαλτά και Γεώργιο Καλφόπουλο (29/6).

«Τόποι και πρόσωπα της Πόλης»: εξωστρέφεια της γνώσης από το Σισμανόγλειο-3
Η ελληνική σημαία στην πρόσοψη του Σισμανογλείου Μεγάρου.

Ολα τα θέματα είναι συναρπαστικά και είναι σπουδαίο από κάθε άποψη να διατηρείται ενεργός ο δίαυλος επικοινωνίας με το Σισμανόγλειο. Τα ιδρύματα των Ρωμιών, τα μνημεία, οι σύλλογοι, οι εκκλησίες, οι προσωπικότητες είναι κομμάτι μιας κοινής ιστορικής παρακαταθήκης.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή