Αντισυνταγματικό το πλαφόν ενοικίου στο Βερολίνο

Αντισυνταγματικό το πλαφόν ενοικίου στο Βερολίνο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φασαρία από τις κατσαρόλες και τα κουτάλια που χτυπούσαν οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Χέρμανπλατς του Βερολίνου πριν από λίγες ημέρες ήταν εκκωφαντική καθώς 15.000 ενοικιαστές συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά της ακύρωσης του πλαφόν ενοικίου στη γερμανική πρωτεύουσα. 

«Αν το συνταγματικό δικαστήριο απορρίψει τον νόμο, όλοι στις έξι στη Χέρμανπλατς», καλούσαν εκατοντάδες χρήστες στο Τwitter λίγες μόνο ώρες πριν. Η γερμανική πόλη, στην οποία οι τιμές ενοικίων υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, «έβραζε».

Πριν από δύο χρόνια, η τοπική κυβέρνηση είχε επιβάλει το «πάγωμα» των ενοικίων στα 9,80 ευρώ ανά τ.μ –με κάποιες εξαιρέσεις για κτίρια μεταγενέστερα του 2014 ή ανακαινισμένα– με στόχο την προστασία 1,6 εκατ. ενοικιαστών του Βερολίνου. Μόλις πέντε μήνες αφότου οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τις μισθώσεις σε αυτά τα επίπεδα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τον νόμο, διότι η κυβέρνηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την Καρλσρούη, υπερέβη τη νομοθετική της αρμοδιότητα.

Η ακύρωση του νόμου όχι μόνο επαναφέρει τα ενοίκια στο προηγούμενο ύψος, αλλά επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να ζητήσουν από τους ενοικιαστές την καταβολή της διαφοράς αναδρομικά, εφόσον το ύψος του ενοικίου υπερέβαινε το όριο που είχε τεθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς του κρατιδίου του Βερολίνου, 340.000 ενοικιαστές στην πρωτεύουσα έχουν οφειλές προς τους ιδιοκτήτες από το «κούρεμα» των ενοικίων. 

Ενας από αυτούς είναι και ο Γιώργος Λάιος, κάτοικος Βερολίνου από το 2015, με καταγωγή από τις Σέρρες. «Το πλαφόν ενοικίου ήταν ένα μέτρο αρκετά χρήσιμο για το Βερολίνο», εξηγεί στην DW. «Και βοήθησε οριζόντια όλους, γιατί όλοι πληρώνουν περισσότερα χρήματα για ενοίκιο από ό,τι πρέπει». Το μέσο ενοίκιο στο Βερολίνο βρισκόταν στα 11,10 ευρώ/τ.μ., αρκετά πάνω από τα 9,80 ευρώ/τ.μ. του πλαφόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή