Kέρδη για την Turkish Airlines το α΄ τρίμηνο

Kέρδη για την Turkish Airlines το α΄ τρίμηνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές του κόσμου, που ανακοίνωσε κέρδη μέσα στο τρέχον έτος, είναι οι Τουρκικές Αερογραμμές, Turkish Airlines, με την αρωγή των αυξημένων εσόδων τους από τη μεταφορά εμπορευμάτων. Και η εξέλιξη αυτή τη βοήθησε να αντισταθμίσει τις συνεχιζόμενες απώλειες από τη συρρίκνωση της επιβατικής κίνησης εξαιτίας της πανδημίας. Ειδικότερα, ο αερομεταφορέας με έδρα την Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφάνισε καθαρά κέρδη της τάξεως των 61 εκατ. δολαρίων ή 438 εκατ. λιρών, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων ελαττώθηκαν. Προ ενός έτους, ωστόσο, ακριβώς όταν ξεσπούσε η πανδημία, η εταιρεία είχε εμφανίσει ζημίες. Φέτος όχι μόνον παρουσίασε κέρδη, αλλά αυτά ξεπέρασαν και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ζήτηση

Ο αερομεταφορέας εκμεταλλεύθηκε την υψηλή ζήτηση για μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και προϊόντων η οποία οφείλεται στην πανδημία. Με κλειστά τα φυσικά καταστήματα, το ψηφιακό εμπόριο εκτινάχθηκε το 2020 και το 2021. Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η διαθεσιμότητα σε χώρο μεταφοράς ήταν μειωμένη, διότι διεξάγονταν εν μέσω πανδημίας λιγότερες πτήσεις. (Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι αεροπορικές εταιρείες μετασκεύασαν τα επιβατικά αεροσκάφη σε εμπορικά για να μπορέσουν να μεταφέρουν περισσότερο φορτίο.) Η Turkish Airlines, επιπλέον, ευνοήθηκε και από έσοδα σχετιζόμενα με τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας και τις φοροαπαλλαγές. Τα δε λειτουργικά της έξοδα, από τους μισθούς των πιλότων έως την κηροζίνη, ελαττώθηκαν. Τα έσοδα από τις δραστηριότητες μεταφοράς εμπορευμάτων, συγκεκριμένα, αυξήθηκαν το φετινό πρώτο τρίμηνο για την Turkish Airlines κατά 77% στα 724 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα αντίστοιχα από την επιβατική κίνηση ελαττώθηκαν κατά 55%, αγγίζοντας τα 901 εκατομμύρια δολάρια. «Τελικώς, το ότι έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στη μεταφορά εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απέδωσε καρπούς», τόνισε ο Μπουράκ Ισιάρ, διευθυντής του τμήματος ερευνών αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία ICBC Turkey Securities. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη ο συλλογικός φορέας των αεροπορικών εταιρειών, ΙΑΤΑ, έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάκαμψη, η οποία θα καθυστερήσει αρκετά, λόγω καθυστερήσεων στα εμβολιαστικά προγράμματα διεθνώς, της παράτασης της καραντίνας και της σοβαρή έξαρση νέων κρουσμάτων στην Ινδία. 

Κι ενώ η αβεβαιότητα επιτείνεται καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επαναφέρουν τη ζωή και την οικονομία στην κανονικότητα, παρά το γεγονός πως ο ιός δεν έχει ελεγχθεί, οι αερομεταφορείς με δυναμικές δραστηριότητες στη μεταφορά φορτίου τα έχουν καταφέρει πολύ καλά. Ειδικότερα, η αμερικανική FedEx, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στη μεταφορά εμπορευμάτων, είχε υψηλότατα κέρδη την εξάμηνη περίοδο από 19 Σεπτεμβρίου 2020 έως 19 Μαρτίου 2021 χάρις στις υψηλότερες τιμές και στην ηλεκτρονική κατανάλωση. Παράλληλα, η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, η Qatar Airways, η νούμερο δύο διεθνώς στη μεταφορά φορτίου, δεν ακολούθησε το ρεύμα και δεν μείωσε τη χωρητικότητά της. Τέλος, σημειώνεται πως η Turkish Airlines, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα στον κλάδο των αερομεταφορών, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2020 ζημίες ύψους 327 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι πολύ χαμηλότερων προβλέψεων για 6,4 εκατ. δολάρια – το πρώτο τρίμηνο παραδοσιακά θεωρείται περίοδος χαμηλής κερδοφορίας για τις αεροπορικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή