Φρένο σε μονομερείς μεταβολές όρων από γερμανικές τράπεζες

Φρένο σε μονομερείς μεταβολές όρων από γερμανικές τράπεζες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι σέβονται δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα και κρίνει άκυρη τη μονομερή μεταβολή όρων σε λογαριασμούς καταθέσεων, αν και επιφυλάσσονται να τη μελετήσουν. Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle. Πρόκειται για απόφαση που προκαλεί αίσθηση στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ορισμένες οργανώσεις καταναλωτών είχαν προσφύγει δικαστικά εναντίον της τράπεζας Postbank, η οποία μονομερώς αποφάσιζε και με επιστολή της γνωστοποιούσε στους πελάτες αυξήσεις στα έξοδα τήρησης και παρακολούθησης των καταθετικών τους λογαριασμών. Σύμφωνα με τους γενικούς όρους συναλλαγών (ΓΟΣ) της συγκεκριμένης τράπεζας, ο πελάτης θεωρείται ότι έχει αποδεχθεί την αύξηση, εφόσον δεν εκφράζει αντίρρηση εντός δύο μηνών. Οι καταναλωτικές οργανώσεις χαρακτήριζαν αυθαίρετη αυτήν τη συμπεριφορά της τράπεζας, ωστόσο έχασαν τη δίκη στο πρωτοδικείο αλλά και στο εφετείο της Κολωνίας.

Η υπόθεση όμως κατέληξε στο Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο (Bundegerichtshof BGH), το ανώτατο δικαστικό σώμα της Γερμανίας για αστικές υποθέσεις με έδρα την Καρλσρούη, το οποίο, τελικά, δικαίωσε τις καταναλωτικές οργανώσεις. Η ουσία της απόφασης είναι ότι η «σιωπή δεν συνιστά αποδοχή». Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι, εάν η τράπεζα ενημερώνει γραπτώς τον πελάτη για μια μονομερή μεταβολή στους γενικούς όρους συναλλαγών κι εκείνος δεν αντιδρά, αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεται τη μεταβολή αυτή. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γερμανίας κρίνει ότι αυτή η πρακτική των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε άνιση σχέση απέναντι στον πελάτη και τελικά σε μια μονομερή και ουσιώδη μεταβολή των όρων της σύμβασης εις βάρος του. Οι δικαστές επικρίνουν ρητώς το ενδεχόμενο «να προσελκύει η τράπεζα τον πελάτη με έναν δωρεάν λογαριασμό καταθέσεων και στη συνέχεια, αφότου έχει υπογραφεί το συμβόλαιο, να επιβάλλει έξοδα τήρησης του λογαριασμού», μεταβάλλοντας μονομερώς τον δωρεάν λογαριασμό σε λογαριασμό επί πληρωμή. 

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο την Postbank, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρει και έντεκα εκατομμύρια καταθέτες της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, η οποία είχε επίσης αποφασίσει μονομερώς να ζητήσει από τους πελάτες της ποσό 4,90 ευρώ μηνιαίως ως «έξοδα τήρησης» για κάθε τρεχούμενο λογαριασμό από την 1η Ιουλίου. Αλλαγή στους όρους συναλλαγών είχε αποφασίσει μονομερώς και η Comdirect, θυγατρική της Commerzbank, από την 1η Μαΐου. Με το νέο καθεστώς η Comdirect θα διέθετε δωρεάν τραπεζικό λογαριασμό μόνο στους πελάτες οι οποίοι όχι απλώς τον χρησιμοποιούν τακτικά, αλλά καταγράφουν κάθε μήνα εισροές τουλάχιστον 700 ευρώ και επιπλέον διενεργούν τουλάχιστον τρεις πληρωμές μέσω Apple Pay ή Google Pay. Μετά την ετυμηγορία της Καρλσρούης, εκπρόσωπος της Commerzbank δήλωσε ότι η υλοποίηση των σχεδίων αναβάλλεται προσωρινά, καθώς η τράπεζα επιφυλάσσεται να μελετήσει το πλήρες σκεπτικό της απόφασης.

Η απόφαση των δικαστών εκ πρώτης όψεως φαίνεται να απαγορεύει τη μονομερή μεταβολή στους όρους συναλλαγών, όχι όμως και την οικονομική επιβάρυνση αυτή καθαυτή, αναφέρει η DW. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είχαν το δικαίωμα να επιβάλουν τέλη για τήρηση και παρακολούθηση του τραπεζικού λογαριασμού, ζητώντας από τον πελάτη να συναινέσει και διευκρινίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση και να κλείσουν τον λογαριασμό.

Ο πελάτης θα έχει το δικαίωμα να αναζητήσει άλλο πιστωτικό ίδρυμα, αλλά σήμερα ελάχιστες τράπεζες προσφέρουν δωρεάν λογαριασμό. Εξαιρέσεις προβλέπονται ενίοτε για μαθητές ή φοιτητές (όπως στην Deutsche Bank) ή για νέους κάτω των 28 ετών (όπως στην ηλεκτρονική τραπεζική της ING). Αναλυτές εκτιμούν, τέλος, ότι, καθώς παρατείνεται η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, όλο και περισσότερες τράπεζες θα επιβάλλουν κάποια οικονομική επιβάρυνση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή