Βαριά λαβωμένο το Λονδίνο από πανδημία και Brexit

Βαριά λαβωμένο το Λονδίνο από πανδημία και Brexit

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Λονδίνο εξέρχεται σταδιακά από την καραντίνα, έχοντας τρωθεί από το Brexit και την πανδημία πολύ περισσότερο από άλλες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Και αυτό το γεγονός εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν δύναται να πυροδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Η βρετανική πρωτεύουσα αντιστοιχεί στο 25% της εθνικής οικονομικής παραγωγής, ενώ εκεί παρατηρήθηκε το σχεδόν 30% των συνολικών απωλειών σε θέσεις εργασίας το 2020 στη χώρα. Πολλοί κάτοικοί της μετακινούνται στα προάστια ή και πέραν αυτών, αναζητώντας ελεύθερους χώρους, ενώ η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση απομακρύνει από το Λονδίνο τους καλοπληρωμένους εργαζομένους στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, ενόσω ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαλαρώνει τους περιοριστικούς κανόνες, που διέκοψαν τη λειτουργία μεγάλου μέρους της οικονομίας της χώρας. Πολλά από τα μέτρα αναμένεται να παραμείνουν εν ισχύι έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ το Λονδίνο αρχίζει να συνειδητοποιεί τις πολύ πιο μακροπρόθεσμες τάσεις που αφαιρούν την αίγλη του – όπως λόγου χάριν η τηλεργασία και οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι, εξαιτίας αφενός της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αφετέρου της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Εάν το Λονδίνο παλεύει για το μέλλον του και εγώ ήμουν κυβέρνηση, θα προβληματιζόμουν πάρα πολύ», εξομολογείται ο Αντριου Κάρτερ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου των Πόλεων, μιας ανεξάρτητης μη κομματικής εταιρείας ερευνών. Και αυτό συμβαίνει, ενόσω παράλληλα η Νέα Υόρκη με σφρίγος και ζωντάνια επανέρχεται στην κανονικότητα. Το Λονδίνο έχει ακινητοποιηθεί. Οι υπάλληλοι γραφείου έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν εντός οικίας έως τις 21 Ιουνίου. Οι μετανάστες εργαζόμενοι, που στελέχωναν την κάποτε ανθούσα βιομηχανία της φιλοξενίας, εγκατέλειψαν ομαδόν την πόλη, ενώ οι νέες ρυθμίσεις για τη βίζα θα δυσκολέψουν πολλούς εάν αποφασίσουν να επανέλθουν. Από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει πληγεί και ο κόμβος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου, δεδομένου ότι ακύρωσε το αυτόματο δικαίωμα των τραπεζών να συναλλάσσονται με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ανω των 440 ομίλων παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μετακίνησαν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπερ σημαίνει μετατόπιση σχεδόν 7.400 θέσεων εργασίας, καθώς και περιουσιακών στοιχείων σχεδόν 900 δισ. στερλινών ή 1,2 τρισ. δολαρίων.

Αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από τον επόμενο δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος οφείλει να αναζωογονήσει τη χειμαζόμενη οικονομία του και το σύστημα μαζικών μεταφορών, ενώ υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για το πόσοι από τους υπαλλήλους γραφείου θα συνεχίσουν να τηλεργάζονται και για πόσες ημέρες μέσα στην εβδομάδα – σχεδόν ένας στους επτά υπαλλήλους στο Λονδίνο ζει χάρις στα κρατικά επιδόματα. Σήμερα διεξάγονται οι τοπικές εκλογές και ο νυν δήμαρχος Σαντίκ Καν των Εργατικών έχει να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο των Συντηρητικών Σον Μπέιλι. Εν τω μεταξύ, ενόψει της απόσυρσης των υποστηρικτικών μέτρων το φθινόπωρο, η αγορά εργασίας του Λονδίνου εκτιμάται πως θα πληγεί βαρύτατα. Οι εργαζόμενοι θα μειωθούν κατά 150.000 επιπλέον ή 3,9% έως την εκπνοή του 2021.

Σημειωτέον πως ήδη το Λονδίνο εμφανίζει την υψηλότερη ανεργία από κάθε άλλη περιφέρεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακόμη δε και με την άρση των περιορισμών, πολλοί θα μοιράζουν τον χρόνο μεταξύ σπιτιού και γραφείου. Ολα αυτά μαζί μεταφράζονται σε μειωμένους επιβάτες σε τρένα και λεωφορεία, μειωμένη δουλειά για καφέ, εστιατόρια και γυμναστήρια στο κέντρο της πόλης, ενώ πιθανώς να παρατηρηθούν και ελλείψεις σε ένα εύρος κλάδων από τις κατασκευές έως το λιανεμπόριο, που εξαρτώνται μαζικά από εργατικά χέρια από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή