Attica Bank: Σχέδιο σε δύο φάσεις για ιδιωτικοποίηση

Attica Bank: Σχέδιο σε δύο φάσεις για ιδιωτικοποίηση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο στάδια, το πρώτο με τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε μετοχικά δικαιώματα και το δεύτερο με απευθείας αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank με βάση το σχέδιο της διοίκησης της τράπεζας. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Θεόδωρο Πανταλάκη, το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που θα μετατραπεί σε δικαιώματα κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπολογίζεται μεταξύ 100-150 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. Τα δικαιώματα θα αγοραστούν από το Δημόσιο, έναντι μετρητών ή ομολόγων, και στη συνέχεια θα διατεθούν σε υφιστάμενους ή νέους μετόχους μέσω του Χρηματιστηρίου. 

Προϋπόθεση για τη μερική ιδιωτικοποίηση της τράπεζας σε αυτή τη φάση είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι να μην ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους και να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι ο ΕΦΚΑ, που ελέγχει ήδη το 32,34% της Attica Bank, πιθανολογείται ότι δεν θα αγοράσει τα δικαιώματα που του αναλογούν, λόγω εναντίωσης των θεσμών, προεξοφλείται η διάθεσή τους σε ιδιώτες επενδυτές. Σε μείωση του ποσοστού του μέσω αυτής της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί και το ΤΜΕΔΕ, που ελέγχει σήμερα το 46,32% της Attica Bank. Τα αδιάθετα δικαιώματα για τα οποία δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον θα περιέλθουν στο Δημόσιο, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα αποκτήσει μετοχές της τράπεζας, πιθανότατα μέσω του ΤΧΣ. Να σημειωθεί ότι ο τελικός «λογαριασμός» για το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που θα μετατραπεί σε warrants θα προσδιοριστεί έως τα τέλη του μήνα με σχετική πράξη υπουργικού συμβουλίου, που θα πρέπει να εκδοθεί. 

Το δεύτερο βήμα στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της Attica Bank με την πλήρη ιδιωτικοποίησή της θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίας υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ. Πηγές της τράπεζας εκτιμούν ότι η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων θα είναι εφικτή, εφόσον στηριχθεί το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης και το σχέδιο εξυγίανσης με τη νέα τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία «Ωμέγα» που η διοίκηση προωθεί στο πλαίσιο του «Ηρακλή II». Το κόστος που συνεπάγεται η τιτλοποίηση οδήγησε την τράπεζα σε ζημία ύψους 306 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020 και αποτελεί και την αιτία για την ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC). Η ζημία των 306 εκατ. ευρώ αποτέλεσε και την αιτία για τη νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας χθες, που ανεστάλη με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – για δεύτερη φορά να σημειωθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Αφορμή υπήρξε η μη δημοσίευση από την τράπεζα των οικονομικών καταστάσεων του 2020, την οποία η διοίκηση της Attica Bank αποδίδει στην καθυστέρηση παράδοσης –μέχρι χθες– της έκθεσης ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών, την οποία συντάσσει η KPMG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή