Στον… πυρετό του Ταμείου Ανάκαμψης το οικονομικό επιτελείο

Στον… πυρετό του Ταμείου Ανάκαμψης το οικονομικό επιτελείο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συμφωνίες με τις τράπεζες που θα «τρέξουν» τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ιδιωτικές επενδύσεις προετοιμάζει τώρα το επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενώ παράλληλα δρομολογεί τα επόμενα έργα που θα εντάξει στο Ταμείο και αφορούν την Κοινωνία της Πληροφορίας, το κτηματολόγιο και τα προγράμματα του υπουργείου Μετανάστευσης.

Για τα δάνεια του Ταμείου, ο κ. Σκυλακάκης έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον αντιπρόεδρό της Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν. Η ΕΤΕπ, με βάση τη συμφωνία αυτή, θα αναλάβει τη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ δάνεια. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ανάλογες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), καθώς και με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, μεταδίδουν από την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σκυλακάκης είχε προχθές διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους περίπου 40 γαλλικών επιχειρήσεων, την οποία οργάνωσε η ομοσπονδία εργοδοτών Γαλλίας (MEDEF) για να ενημερωθούν σχετικά με τις δυνατότητες επενδύσεων που υπάρχουν. Ανάλογες συναντήσεις έχουν γίνει και με άλλες χώρες, με πρωτοβουλία των πρεσβειών. Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, που θα δανειοδοτηθούν, υπάρχει προοπτική επενδυτικής συμμετοχής μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και ανάληψης προμηθειών εκ μέρους ιδιωτών. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε ειδική αναφορά στα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για την αναστροφή του brain drain (μειωμένη φορολογία στο 50% για 7 χρόνια), κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ικανών στελεχών από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν εδώ. Τα κίνητρα ισχύουν και για ξένους, εφόσον μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία εδώ.

Μια ακόμη εκκρεμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να προσδιοριστούν λεπτομερώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων: από τα 5 κριτήρια έχουν ήδη προσδιοριστεί αυτά που αφορούν την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση και απομένουν αυτά για την εξωστρέφεια, την έρευνα και ανάπτυξη και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. 

Σε ό,τι αφορά τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα επιχορηγηθούν από τα 18,2 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, η προχρηματοδότηση με εθνικούς πόρους έχει ξεκινήσει και τα πρώτα που πήραν σειρά είναι τα tablets των μαθητών, το «Εξοικονομώ» και τα προγράμματα κατάρτισης. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ετοιμάζονται τα έργα του κτηματολογίου, της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του υπουργείου Μετανάστευσης.

Ολα αυτά προϋποθέτουν ένα επιτελείο που θα δουλεύει και προς το παρόν η ειδική υπηρεσία συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης υπό τον κ. Νίκο Μαντζούφα αριθμεί 14 από τα προβλεπόμενα 40 άτομα, με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Εντός των επόμενων 10 ημερών θα προκηρυχθούν οι περίπου 20 θέσεις που προβλέπονται για υπαλλήλους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα συνεχιστεί και η στελέχωση και από το Δημόσιο. Επίσης, ετοιμάζεται το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης που θα στηρίξει το Ταμείο και θα λειτουργεί σαν σύστημα project management.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή