Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για λεηλασία της τουρκικής περιουσίας

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για λεηλασία της τουρκικής περιουσίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις τουρκικών επιχειρήσεων που έχουν λάβει χώρα στη διάρκεια των 19 ετών της θητείας Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας βρίσκονται στο στόχαστρο του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος. Μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι έχει ξεπουλήσει τα χρυσαφικά της χώρας, λεηλάτησε τα ακίνητά της και τις μονάδες παραγωγής, ακόμη και τις ιδιοκτησίες ιδιωτών.

Οπως προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Ahval, από το 1986, οπότε άρχισε στην Τουρκία η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, συνολικά η αξία των περιουσιακών στοιχείων, μετοχών ή επιχειρήσεων της χώρας που εκποιήθηκαν έχει φτάσει στα 70 δισ. δολάρια. Από αυτά, όμως, τα 62,3 δισ. δολάρια έχουν προέλθει από περιουσιακά στοιχεία που πουλήθηκαν στη διάρκεια των 19 ετών που ηγείται της χώρας ο Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις μετοχές που βρίσκονταν στην κατοχή του τουρκικού δημοσίου, η ιστοσελίδα επικαλείται στοιχεία της Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών (ΟΙΒ)και επισημαίνει τα εξής: η αξία όσων μετοχών πουλήθηκαν έφτασε στα 46 δισ. δολάρια. Τα 39 δισ. από αυτά προήλθαν στη διάρκεια των δύο δεκαετών οπότε  βρίσκεται στην εξουσία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα πάντα με την ΟΙΒ, από το 1986 και μέχρι το τρέχον έτος έχουν πουληθεί συνολικά 3.000 ακίνητα που ανήκαν σε τουρκικές επιχειρήσεις. Το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτό που επέβλεψε την πώληση περιουσιακών στοιχείων της τουρκικής ένωσης εργοστασίων επεξεργασίας ζάχαρης (Turkseker), της τουρκικής ένωσης διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας (TEDAS)και της τουρκικής εταιρείας πετροχημικών (PETKIM). Η Ahval επικαλείται επίσης την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Duvar news site σύμφωνα με την οποία ο Τεκίν Μπινγκιόλ, βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, χαρακτηρίζει «λεηλασία και λαφυραγωγία εργοστασίων και περιουσιακών στοιχείων της χώρας και των πολιτών της» το σαρωτικό κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν γίνει επί Ερντογάν.

Ο εν λόγω βουλευτής υπενθυμίζει μάλιστα παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν, που επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης, παρουσίαζε εαυτόν ως επιτυχημένο πολιτικό που κατορθώνει «να πουλήσει» τη χώρα του με τη μεταφορική έννοια του ρήματος, βέβαια, δηλαδή να την πλασάρει επιτυχώς στους επενδυτές. Ο Μπινγκιόλ αφήνει, άλλωστε, αιχμές κατά της νομιμότητας της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς υπογραμμίζει πως το κόμμα του «δεν είναι κατά των νόμιμων και διαφανών ιδιωτικοποιήσεων αλλά κατά της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας που ανήκει στα 83 εκατ. των Τούρκων και όχι σε έναν άνθρωπο ή μία ομάδα ανθρώπων». Τα στοιχεία τείνουν, πάντως, να δικαιώσουν την αντιπολίτευση που, όπως τονίζει η Ahval, χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο, με αρκετή ειρωνεία, «τον καλύτερο μεσίτη του κόσμου». Γιατί στη διάρκεια των 16 ετών από την αρχή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και μέχρις ότου αναλάβει την εξουσία ο Ερντογάν, η αξία τους ανήλθε μόλις σε 8 δισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν συνεχιστεί ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Εθνικής Ακίνητης Περιουσίας, στη διάρκεια του περασμένου έτους πραγματοποιήθηκαν 8.300 δημοπρασίες ακινήτων και πουλήθηκαν 5.780 ακίνητα συνολικής έκτασης  17 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε πέρυσι εντολή για την πώληση 10.851 ακινήτων που ανήκουν στο τουρκικό δημόσιο σε 68 επαρχίες σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή