ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έσβησαν τα φουγάρα του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης μετά 47 χρόνια

Έσβησαν τα φουγάρα του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης μετά 47 χρόνια

Πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο Γρηγόρης Τσαλιάνης, διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης, δίνει εντολή στον μηχανικό λειτουργίας του σταθμού και ακολούθως στους χειριστές της νυκτερινής βάρδιας, που είναι στο κοντρόλ ελέγχου της μονάδας IV του παλαιότερου εν ζωή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ, να προχωρήσουν στην άμεση μείωση του φορτίου και στο σβήσιμο της μονάδας. 

Το συγκρότημα του ΑΗΣ Καρδιάς, μετά 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, περνάει στην ενεργειακή ιστορία της χώρας. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν οι 32.000 ώρες λειτουργίας που είχαν δοθεί στον σταθμό προκειμένου να λειτουργεί κατά παρέκκλιση, ώστε να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά κατά κύριο λόγο τις ανάγκες τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, που λάμβανε θερμικό φορτίο 100 MW από τις μονάδες III και IV του εργοστασίου.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι η δεύτερη λιγνιτική μονάδα που απέκτησε η ΔΕΗ έπειτα από εκείνη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η λειτουργία του συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία και τη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας. Το 1975, σε μια περιοδεία του στην Κοζάνη, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής περιηγήθηκε στις νεότευκτες εγκαταστάσεις και στα κοντρόλ λειτουργίας του σταθμού με τις δύο μονάδες που είχε κατασκευάσει η γαλλική Alsthom και για την εποχή θεωρούνταν από τις πλέον σύγχρονες στη λιγνιτική βιομηχανία της Ευρώπης.

Η μονάδα Ι, ισχύος 300 MW, τέθηκε σε λειτουργία το 1974 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 13 Ιουνίου 2019, η μονάδα ΙΙ, ισχύος 300 MW, τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 25 Ιουνίου 2019.

Η μονάδα ΙΙΙ, ισχύος 306 MW, τέθηκε σε λειτουργία το 1980 και έπαυσε να λειτουργεί στις 18 Απριλίου 2021 και η μονάδα IV, ισχύος 306 MW, που τέθηκε σε λειτουργία το 1981, έπαυσε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 5ης Μαΐου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το αρχείο του ΑΗΣ Καρδιάς, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός, από την ημέρα της λειτουργίας της πρώτης μονάδας και για 47 χρόνια αδιαλείπτως, σημείωσε ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 293.464.797 MWh, ενώ για καύσιμο χρειάστηκαν περίπου 543.452.059 τόνοι λιγνίτη. Οπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς Γρηγόρης Τσαλιάνης, στο μέγιστο της λειτουργίας του, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως και το 1994, απασχολούσε 1.200 εργαζομένους, ενώ αργότερα μόλις 400 και περίπου 100 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ανέφερε ότι στην αίθουσα ελέγχου της μονάδας, «την ώρα που εκτελούσαμε χειρισμούς για το τελευταίο σβήσιμο της τελευταίας μονάδας, το κλίμα ήταν ιδιαίτερο, οι εργαζόμενοι κάποιοι αμήχανοι, άλλοι συγκινημένοι, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών εκεί ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο. Κλείνει ένας κύκλος για τα στελέχη και τους εργαζομένους και ανοίγει ένας άλλος για την επιχείρηση και τους εργαζομένους», κατέληξε ο κ. Τσαλιάνης.

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός έχει αποφασιστεί από τη ΔΕΗ ότι θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και φυσικού αερίου, που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου.