Βέρνερ Χόγιερ στην «Κ»: Η Ελλάδα ηγείται της κούρσας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Βέρνερ Χόγιερ στην «Κ»: Η Ελλάδα ηγείται της κούρσας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με θερμά λόγια μιλάει ο Βέρνερ Χόγιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΤΕπ για τη διαχείριση 5 δισ. ευρώ από τους πόρους που αιτείται με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» από το Recovery and Resilience Facility (RRF). 

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και υπερήφανοι που θα συμμετάσχουμε στο “Ελλάδα 2.0”», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Χόγιερ. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει δύο πολύ σημαντικά βήματα. Πρώτον, θέλουν ισχυρή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση του σχεδίου – και σε αυτό μπορούμε σίγουρα να φανούμε χρήσιμοι. Αλλωστε είναι κάτι που κάνουμε στην Ελλάδα εδώ και χρόνια – ήμασταν εκεί πριν από την κρίση, παραμείναμε κατά τη διάρκεια της κρίσης και πέρυσι είχαμε μια χρονιά ρεκόρ όσον αφορά το ύψος χρηματοδότησης».

Δεύτερον, προσθέτει, «και επίσης πολύ σημαντικό: θα εκταμιευθούν τεράστια ποσά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς τα κράτη-μέλη. Είναι ζωτικό τα χρήματα αυτά να δαπανηθούν συνετά. Η ελληνική κυβέρνηση το κατανοεί αυτό – γι’ αυτό βασίζεται στις ειδικές μας γνώσεις, ώστε να διασφαλίσει ότι θα γίνουν οι σωστές επενδύσεις. Κι αυτό το θεωρούμε εξαιρετικά ενθαρρυντικό». Ο πρόεδρος της τράπεζας λέει ότι η Ελλάδα «ηγείται της κούρσας» για την αξιοποίηση των πόρων του RRF, αλλά αναφέρει ότι κι άλλα κράτη-μέλη έχουν ζητήσει τη συνδρομή της ΕΤΕπ στη διαχείριση των πόρων αυτών.

Οπως εξηγεί ο Ζαν-Κριστιάν Λαλού, επικεφαλής δανειοδότησης της τράπεζας, η Αθήνα ενδιαφέρεται ειδικότερα για την τεχνογνωσία της ΕΤΕπ στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εργαλείων: «Μιλάμε για χρήση μέρους αυτών των κονδυλίων για τη δημιουργία επενδυτικών οχημάτων, είτε μέσω μετοχικών κεφαλαίων είτε μέσω πιστώσεων, σε θεματικά πεδία όπως η πράσινη οικονομία, επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις κ.ο.κ.». Η ΕΤΕπ, σημείωσε, ήδη συζητάει με την ελληνική πλευρά τα συγκεκριμένα εγχειρήματα επί των οποίων θα συνεργαστούν.

Ο κ. Χόγιερ και τα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, κατά τα άλλα, μίλησαν για την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στις εγκρίσεις συμβάσεων στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (EGF), που ήταν εκ των τριών πυλώνων της αρχικής ευρωπαϊκής απάντησης στην οικονομική κρίση πέρυσι τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του EGF ήταν η μόχλευση εθνικών εγγυήσεων αξίας 25 δισ. ευρώ για την κινητοποίηση χρηματοδότησης αξίας 200 δισ. ευρώ μέσω τραπεζών και επενδυτικών funds, κυρίως προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με υγιή θεμελιώδη που βρέθηκαν σε δυσχερή θέση εξαιτίας της πανδημίας.

Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν εγκριθεί συμβάσεις αξίας 11,7 δισ. ευρώ – το 48% των 24,4 δισ. σε εθνικές εγγυήσεις που έχουν δοθεί από 22 κράτη-μέλη.

Η εκτίμηση της ΕΤΕπ, βάσει πρότερης εμπειρίας (και ειδικά του Σχεδίου Γιούνκερ), είναι ότι το ποσό αυτό θα μεταφραστεί σε χρηματοδότηση αξίας 93,9 δισ. ευρώ. Οι συμβάσεις για τις οποίες έχουν μπει οι τελικές υπογραφές έχουν φτάσει τα 2,1 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 5,8 δισ. στο τέλος Ιουνίου και τα 12,2 δισ. στο τέλος του καλοκαιριού. Από τις μεγαλύτερες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έως σήμερα είναι με την Εθνική Τράπεζα, αξίας 1,085 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφερε ο κ. Λαλού, βάσει του προσωρινού πλαισίου (που θεσμοθετήθηκε εξαιτίας της πανδημίας) για τις κρατικές ενισχύσεις, θα πρέπει έως το τέλος του 2021 να έχουν κλείσει οι συμβάσεις για περίπου το 60% των 24,4 δισ. ευρώ (15 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή