ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Mytilineos ανέλαβε το έργο ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου

i-mytilineos-anelave-to-ergo-anakataskeyis-toy-kyt-koymoyndoyroy-561354955

Στην πλήρη ανακατασκευή του κρίσιμου για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, που πριν από μερικούς μήνες μια βλάβη προκάλεσε γενικευμένο μπλακ άουτ σε Αττική και Πελοπόννησο, προχωρεί ο ΑΔΜΗΕ. 

Ο διαχειριστής ανακοίνωσε χθες τη συμβασιοποίηση του έργου ανακατασκευής με την εταιρεία Mytilineos, έναντι συνολικού τιμήματος 46 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια εκτέλεσης 30 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023, έχει δε προταθεί για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), από κοινού με τη νέα γραμμή μεταφοράς Κόρινθος-Κουμουνδούρος, για το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο «με το κλειδί στο χέρι», το οποίο περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλου του διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τύπου GIS, την προσθήκη δύο αυτομετασχηματιστών και πέντε αυτεπαγωγών αντιστάθμισης, την εγκατάσταση σύγχρονου ψηφιακού συστήματος προστασίας και ελέγχου, καθώς και την αντικατάσταση των βοηθητικών παροχών του ΚΥΤ.

Το νέο state-of-the-art κέντρο υπερυψηλής τάσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, θα αναλάβει σημαντικό μέρος του ηλεκτρικού φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών, θωρακίζοντας την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, θα αποτελέσει τον κόμβο σύνδεσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 και παράλληλα τον τερματικό κόμβο του Ανατολικού Διαδρόμου (400 kV) της Πελοποννήσου με το ηπειρωτικό σύστημα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. «Η συμβασιοποίηση του κρίσιμου αυτού έργου είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της “καρδιάς” του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η επέκταση του συστήματος προς την Κρήτη και την Πελοπόννησο και οι προκλήσεις που επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή επιτάσσουν την επίσπευση των έργων εκσυγχρονισμού των υποδομών μας. Η Mytilineos είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης και ένας σταθερός σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης.

Ο γενικός διευθυντής του τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης της Mytilineos Παναγιώτης Γαρδελίνος δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που συμβάλουμε καίρια στον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με ένα έργο που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον της ενέργειας στη χώρα μας. Επιπλέον, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μπορούμε να συμβάλουμε στο μεταρρυθμιστικό έργο του ΑΔΜΗΕ για μια χώρα με ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια. Η ανάθεση του έργου στη Mytilineos αναδεικνύει την ικανότητα της εταιρείας να αναλαμβάνει σύνθετα και απαιτητικά κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, και να τα παραδίδει με συνέπεια».