Ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βελτιωμένες προοπτικές για την έξοδο από την πανδημία και η διόγκωση των εσόδων από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αποτελούν μια θριαμβευτική νίκη όσον αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου. Ολα τα ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γηραιά Ηπειρο, τα οποία έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής, έχουν υπερκεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, στην πλειονότητά τους ανέφεραν πως οι προβλέψεις τους έναντι επισφαλειών ελαττώθηκαν, ενώ τα κέρδη τους από την αγορά και πώληση αξιογράφων εκτινάχθηκαν. Επιπλέον, για ορισμένες τράπεζες, όπως λόγου χάριν για την ING, οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέδραμαν σημαντικά.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τον παρελθόντα χρόνο έθεσαν κατά μέρος δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να είναι σε θέση να θωρακιστούν έναντι ενός αναμενόμενου κύματος πτωχεύσεων εταιρειών από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Ωστόσο, οι μαζικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις με δημόσια κονδύλια και από τις κεντρικές τράπεζες κατόρθωσαν να προστατεύσουν τις εταιρείες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, από σωρηδόν χρεοκοπίες – και αυτό επετεύχθη παρά το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα της οικονομίας δεν λειτουργούσαν λόγω μέτρων για τη συγκράτηση της πανδημίας. Οπότε τώρα πλέον προβλέπονται λιγότερες από τις αρχικές πτωχεύσεις. «Η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές μας, αν και εξετάζοντας τα τριμηνιαία αποτελέσματα, αυτά δεν δίνουν την εικόνα του ότι βρισκόμαστε σε κρίση», παρατηρεί ο διευθύνων σύμβουλος της ING, Στίβεν βαν Ριτζγουίκ, μιλώντας σε αναλυτές μετά την ανακοίνωση καθαρών κερδών της τράπεζας πάνω ακόμη και από τις υψηλότερες προβλέψεις.

Ακόμη δύο κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η UniCredit και η Societe Generale, έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά τους. Στην περίπτωση της UniCredit, τα καθαρά κέρδη της διπλασιάστηκαν και στην περίπτωση της Societe General τριπλασιάστηκαν έναντι του μέσου όρου των προβλέψεων. Πολύ σημαντική αρωγή είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και από τις ευνοϊκότατες συνθήκες δανεισμού. Χθες η ΙNG τόνισε ότι έλαβε ως κίνητρο από την ΕΚΤ ποσόν 233 εκατομμυρίων ευρώ το α΄ τρίμηνο, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης δανείων – με τον τρόπο αυτόν ωθούνται οι τράπεζες να συνεχίσουν να αιμοδοτούν την οικονομία εν μέσω πανδημίας. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα μέτρα ανακούφισης με δημόσιο χρήματα έχουν κινητοποιήσει την έκδοση ομολόγων. Επιπροσθέτως, οι κρατικές πρωτοβουλίες αυτές έχουν συμβάλει στην άνοδο βασικών χρηματιστηριακών δεικτών σε πρωτοφανή ψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο είχε ως απόρροια η αντίστοιχη δραστηριότητα στις αρμόδιες μονάδες των τραπεζών να αναζωογονηθεί.

Τα απροσδοκήτως θετικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν έναν επιπλέον θετικό αντίκτυπο και αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση της αποτίμησής τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι τιμές των μετοχών των τραπεζών στη Γηραιά Ηπειρο έχουν επιστρέψει σχεδόν στα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ είχε προηγηθεί δραματική πτώση τους μετά το πρώτο σοκ των μαζικών κρουσμάτων. Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφερθεί πως ακόμη και στην περίπτωση της χειμαζόμενης ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, η οποία έχει επαχθές φορτίο χρεώσεων λόγω της ανάμειξής της στα χρεοκοπημένα επενδυτικά κεφάλαια της Archegos Capital Management, είχε να εμφανίσει έσοδα υπεράνω των προβλέψεων. Πάντως, το ερώτημα που ανακύπτει, είναι πόσο θα διαρκέσει η περίοδος του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος και ποιες θα είναι οι συνέπειες, όταν κάποια στιγμή αρχίσουν τελικά να αυξάνονται οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή