Τik Tok: Καταγγελίες για τοξικές συνθήκες εργασίας

Τik Tok: Καταγγελίες για τοξικές συνθήκες εργασίας

Πρώην και νυν εργαζόμενοι μιλούν για εργασία μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα και απαξίωση των υπαλλήλων.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του 2019 και ενόψει των αμερικανικών εκλογών στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, που αγαπά η νεολαία σε όλο τον κόσμο και ακούει στο όνομα Τik Tok, τέθηκε το θέμα για τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν ως προς το πολιτικό περιεχόμενο εν γένει, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το περιοδικό Forbes.

Ιδρυτής του Τik Tok είναι ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ο Ζανγκ Γίμινγκ, πέμπτος πλουσιότερος στη χώρα με περιουσία της τάξεως των 35,8 δισ. δολαρίων από το μερίδιό του στη μη εισηγμένη εταιρεία ByteDance, τη μητρική της πρώτης. Κι ενώ η εταιρεία συγκρότησε επιτροπή συμβούλων για την αξιολόγηση του περιεχομένου, δεν προχώρησε σε πιο αυστηρά μέτρα – άλλωστε, ο χαρακτήρας του Τik Tok, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι «ένας ιστότοπος για να κάνεις κέφι, να γελάς και να τραγουδάς και να ανεβάζεις σχετικά βίντεο».

Οπότε δεν ήθελαν να σχετισθούν με τις εκστρατείες των υποψηφίων στις εκλογές των ΗΠΑ. Συνέβη, όμως, κάτι μοιραίο. Πάμπολλοι χρήστες του κοινωνικού δικτύου οργάνωσαν μια αντι-τραμπική εκδήλωση πέρυσι τον Ιούνιο: δήλωσαν ψευδώς πως θέλουν να κλείσουν δωρεάν εισιτήρια για την παρακολούθηση μιας ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Τούλσα της Οκλαχόμας και έτσι δινόταν εσφαλμένα η εντύπωση στους διοργανωτές πως η προσέλευση θα ήταν αθρόα.

Ετσι, θέλοντας και μη, ενεπλάκη με την πολιτική το Τik Tok, το οποίο έχει 700 εκατομμύρια χρήστες σε μηνιαία βάση και 1 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να πουληθεί, ειδάλλως θα απαγόρευε τη λειτουργία του στις ΗΠΑ, και στις συνομιλίες τις σχετικές θα συμμετείχαν κολοσσοί όπως οι Microsoft, Oracle και Walmart, οι οποίοι προφανώς και ήθελαν διακαώς ένα κομμάτι από το επικερδές κοινωνικό δίκτυο.

Η αναταραχή δεν έχει παύσει, αλλά προσφάτως τοποθετήθηκε στο πηδάλιο του Τik Tok ο Σιγκαπουριανός Σούζι Τσιου, άνθρωπος ιδιαίτερα ικανός, που γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και κινεζικά, οπότε συνδυάζει και τις δύο φιλοσοφίες. Επίσης, γνωρίζει από παλιά τον ιδρυτή του Τik Tok.

Τέταρτος κατά σειράν επικεφαλής του ομίλου μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, όπως αναφέρει το άρθρο του Forbes, πέραν της πολιτικής εμπλοκής με την Ουάσιγκτον, η οποία τουλάχιστον από την πλευρά του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα του, ο κ. Τσιου έχει και εσωτερικά ζητήματα.

Πρώην και νυν εργαζόμενοι μιλούν για κακές συνθήκες εργασίας και κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης, καχυποψίας και μυστικοπάθειας.

«Δεν αρνούμαι πως ορισμένοι υπάλληλοι τα πιστεύουν αυτά τα πράγματα, αλλά δεν νομίζω ότι η εκτίμηση αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη», υπογραμμίζει εκπρόσωπος του Τik Tok. Σε συνεντεύξεις που έδωσαν 17 τον αριθμό νυν και πρώην υπάλληλοι της εταιρείας στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για τοξική συμπεριφορά, εν πλήρει διαστάσει με την εικόνα την οποία έχει διαμορφώσει προς τα έξω το δημοφιλές στο παγκόσμιο νεανικό κοινωνικό δίκτυο.

Η νοοτροπία που επικρατεί προάγει διευθυντικά στελέχη, τα οποία δεν έχουν τα ανάλογα προσόντα, ενώ προϊστάμενοι απαξιώνουν τους υπαλλήλους, περιμένοντας από αυτούς να εργάζονται έως την 1 τα μεσάνυχτα, ώστε να επικοινωνούν με τα υψηλόβαθμα στελέχη στην Κίνα.

Ενα από τα άτομα που μίλησαν και δεν εργάζεται πλέον στο Tik Tok, ανακαλεί στιγμές, όταν είχε ζητηθεί από το προσωπικό να συγκεντρώσει αναφορές για ένα θέμα και να τις αναρτήσει σε έναν πίνακα. Σε περίπτωση που εντοπιζόταν σφάλμα, «εκεί μπροστά στα μάτια όλων των συναδέλφων οι αναφορές σκίζονταν σε πολλά κομμάτια», όπως διευκρινίζει. «Εάν έρθει κάποιος και με ρωτήσει να μάθει τι γινόταν εκεί, θα χρειασθούν μία ολόκληρη νύχτα και κάμποσα ποτά για να του πω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή