Η ανάκαμψη εκτίναξε τις τιμές των εμπορευμάτων

Η ανάκαμψη εκτίναξε τις τιμές των εμπορευμάτων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι τιμές των εμπορευμάτων την εβδομάδα που διανύσαμε εν μέσω προσδοκιών για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Συγκεκριμένα, το αλουμίνιο ανήλθε νωρίς την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, ενώ ο χαλκός ενισχύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε υψηλό δύο μηνών στις αρχές της εβδομάδας, προτού υποχωρήσουν ελαφρώς στη συνέχεια λόγω εντεινόμενων ανησυχιών για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία.

Η εντυπωσιακή άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, με τον χρυσό –ως μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου πληθωρισμού– να κλείνει την Πέμπτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολ./ουγγιά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον περασμένο Δεκέμβριο (+2,5%). Ο φόβος για άνοδο των τιμών έχει εγείρει συζητήσεις στο επενδυτικό κοινό σχετικά με το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποσύρουν τα πρωτοφανή μέτρα νομισματικής στήριξης. Σε σχετικές δηλώσεις της την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, υποστήριξε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε μικρή άνοδο των επιτοκίων ώστε να αποτραπεί μια «υπερθέρμανση» της οικονομίας, διευκρινίζοντας ωστόσο λίγο αργότερα ότι η ίδια δεν προβλέπει ούτε προτείνει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δολαριακός δείκτης DXY υποχώρησε σε χαμηλό μιας εβδομάδας 90,746 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, επηρεασμένος αρνητικά από το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα. Επωφελούμενο από τη γενική αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν κοντά σε υψηλό μιας εβδομάδας 1,2090 την ώρα συγγραφής του άρθρου την Παρασκευή, εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ για τον μήνα Μάιο αργά την Παρασκευή. Στο μεταξύ, τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας των ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Μαΐου έδειξαν περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς υποχώρησαν κατά 92.000 στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της πανδημίας (στις 498.000), ενώ οι προγραμματισμένες απολύσεις μειώθηκαν κατά 25%, σε χαμηλό 20ετίας τον Απρίλιο (22.913).

Με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να διατηρούν χαλαρή νομισματική πολιτική, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κυβερνητικού ομολόγου διαπραγματευόταν κοντά σε χαμηλό 10 ημερών 1,56% την Παρασκευή, ενώ η αντίστοιχη απόδοση του γερμανικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό 9 ημερών -0,25% ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, προτού αυξηθεί ελαφρώς στην περιοχή του -0,23% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.   
 
* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή