Αποσύρεται σταδιακά το μέτρο των αναστολών

Αποσύρεται σταδιακά το μέτρο των αναστολών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός του μέτρου των αναστολών συμβάσεων, και κατά συνέπεια της κρατικής επιχορήγησης των 534 ευρώ τον μήνα, αναμένεται να μείνουν τον Μάιο χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις των οποίων οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας (ΚΑΔ) έμειναν εκτός της λίστας που συνέταξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Παράλληλα, και ενώ εκκινούν σταδιακά πολλές δραστηριότητες που για μήνες ήταν στον «πάγο», το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει κριτήρια επιλεξιμότητας, υπό προϋποθέσεις, με στόχο το μέτρο να είναι αποτελεσματικό και να αφορά τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, από τις αιτήσεις που υποβάλλονται ήδη, και θα διαρκέσουν έως τις 12 Μαΐου, αποκλείονται πλέον τουλάχιστον 400 ΚΑΔ και επιχειρήσεις σε κλάδους, για παράδειγμα, του χονδρεμπορίου, της βιομηχανίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, απορρυπαντικά, τσιμέντο κ.λπ.), σε εργοτάξια, ναυπήγηση σκαφών κ.ά.

Στην πράξη, σε αναστολή μπορούν να θέσουν τους εργαζομένους τους οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλειστούς με κρατική εντολή ΚΑΔ, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και σε κάποιους λίγους μεμονωμένους ΚΑΔ από άλλες δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός του μέτρου μένουν δεκάδες κωδικοί που σχετίζονται με το τρόφιμο (π.χ. παραγωγή, επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, πατατών, φρούτων και λαχανικών), λιανεμπόριο τροφίμων και ποτών, αλλά και επιχειρήσεις με βιομηχανικά υλικά μέταλλα, ναυπήγησης σκαφών, εργοτάξια, κλωστοϋφαντουργία, δερμάτινα είδη, κατασκευή υποδημάτων κ.λπ.  

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζονται δύο βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, υπό προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, ισχύει ο «κόφτης» της αύξησης τζίρου στις επιχειρήσεις εστίασης είτε άνοιξαν είτε όχι, στις λοιπές κλειστές επιχειρήσεις (τέχνη, αθλητισμός, κέτερινγκ κ.λπ.) αλλά και στο λιανεμπόριο που λειτουργεί με click away. Στις ανοικτές – πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύει και το μέτρο της υποχρεωτικής απασχόλησης των εργαζομένων που εντάσσονται σε αναστολή, τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως και 16 εβδομαδιαίως.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σε αναστολή μπορούν να τεθούν μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021.

Και βέβαια, ισχύει το μέτρο της προαναγγελίας, για το διάστημα από τις 13 Μαΐου και μετά.

Χωρίς κριτήρια επιλεξιμότητας, μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών οι κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις.

Βάσει του σχεδιασμού, έως τις 12 Μαΐου θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορεί να αφορούν είτε ολόκληρο τον Μάιο είτε μέρος αυτού. Οι αιτήσεις έως τις 12 Μαΐου θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν την περίοδο από 1 έως 12 Μαΐου 2021. Από 13 Μαΐου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές μόνο για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

Προσοχή. Λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή