Η Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Η Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Παρασκευή η Fitch. Συγκεκριμένα άλλαξε την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε CCC+ από CCC, σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς και της Εθνικής Τράπεζας σε B- από CCC+, με σταθερές προοπτικές. Επίσης, αναβάθμισε τις προοπτικές για τη Eurobank σε θετικές από αρνητικές, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση για την τράπεζα σε B-, ενώ επιβεβαίωσε και την αξιολόγησή της για την Alpha Bank σε CCC+, με θετικές προοπτικές.

Για την Πειραιώς αναφέρει ότι η αξιολόγηση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αδύναμη αλλά βελτιούμενη ποιότητα ενεργητικού καθώς και την προσδοκία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική μείωση του ρίσκου. Για την Εθνική σημειώνει τη βελτιωμένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων καθώς και την προσδοκία ότι η ΕΤΕ θα συνεχίσει τη στρατηγική μείωσης του ρίσκου.

Για τη Eurobank βλέπει επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της, διευρύνοντας την ικανότητά της να δημιουργεί κέρδη.

Για την Alpha Bank τέλος βλέπει σημαντική βελτίωση τόσο της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων το 2021 και το 2022, στο πλαίσιο του σχεδίου που ακολουθεί για τη μείωση των κινδύνων.

Συνέλευση ομολογιούχων της MLS και κατόχων του ομολόγου ΜΛΣ02 θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου, με την εταιρεία να βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά ανοιχτών μετώπων. Εκτός από την αθέτηση πληρωμής των κουπονιών των ομολόγων, η MLS δεν έχει προχωρήσει στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2019 και για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η MLS, σε παλαιότερη ανακοίνωσή της, απέδιδε την καθυστέρηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στην πανδημία και στην τηλεργασία που «δυσχέραινε τον συντονισμό των ατόμων» που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες. Ανέφερε όμως, ότι μέχρι τις 23 Απριλίου θα έχει προχωρήσει στη δημοσίευσή τους, κάτι που δεν έπραξε, διαβεβαιώνοντας πλέον για μία ακόμη φορά ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 θα δουν το φως της ημέρας.

Φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βοιωτία

Στην ανάπτυξη ηλιακού φωτοβολταϊκού πάρκου 65 MW στην Ελλάδα συμφώνησαν η Masdar, εταιρεία ΑΠΕ από το Αμπου Ντάμπι και η φινλανδική εταιρεία Taaleri Energia από κοινού με τους ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Βασιλάκη. Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Masdar-Taaleri Generation (MTG) στην περιοχή της Βοιωτίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Με την ολοκλήρωση του έργου, η ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα θα παράγει πάνω από 100 gigawatt (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα, σε ετήσια βάση. Την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή στο πρότζεκτ εξέφρασαν ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Autohellas κ. Ευτύχης Βασιλάκης. 

Λήγει η προθεσμία 

Ισχυρή είναι η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα, όταν δηλαδή λήγει η σχετική προθεσμία, το δικαίωμα προαίρεσης που διατηρεί η Reggeborgh Invest για την αγορά του ποσοστού των μετοχών (12,55%) που διαθέτει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ. Βάσει της πρόσφατης συμφωνίας, η σχετική προθεσμία, η οποία αρχικά έληγε στις 10 Μαρτίου, είχε παραταθεί μέχρι τις 10 Μαΐου. Ασφαλώς, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να προκύψει και νέα παράταση μεταξύ των δύο πλευρών, τουλάχιστον μέχρι την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο τότε, ενδεχομένως και να μη χρειάζεται να ασκηθεί το σχετικό δικαίωμα, εφόσον ο κ. Μπόμπολας δεν έχει ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του στο πλαίσιο της αύξησης. Δηλαδή, η Reggeborgh Invest θα μπορεί να αποκτήσει τις αδιάθετες μετοχές με την τιμή των 0,9 ευρώ (όπως προτείνεται στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου), η οποία εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερη από εκείνη που έχει συμφωνήσει με τον κ. Μπόμπολα από τα μέσα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η τιμή της μετοχής κυμαινόταν πέριξ του 1,3 ευρώ. 

Ξεκινούν τα τέλη με τον μήνα για τα αυτοκίνητα

Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες και να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους το καλοκαίρι ή μέχρι το τέλος του έτους έχουν 130.000 ιδιοκτήτες οχημάτων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ άνοιξε και πλέον μπορούν οι κάτοχοι οχημάτων να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που επιθυμούν. Στη συνέχεια θα γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή