Ανοδικά το Χρηματιστήριο παρά τις απώλειες στις τράπεζες

Ανοδικά το Χρηματιστήριο παρά τις απώλειες στις τράπεζες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψε από τις απώλειες της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών χάρη στη στήριξη από πολλά blue chips, αλλά και τα θετικά μηνύματα από το περιβάλλον των διεθνών αναλυτών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν. Το αρνητικό «γύρισμα» των τραπεζικών μετοχών, αν και περιόρισε την άνοδο του Γενικού Δείκτη, δεν κατάφερε ωστόσο να την ανακόψει, με το Χ.Α. να υπεραποδίδει έτσι έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, όπου το κλίμα ήταν επιφυλακτικό.

Τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, με εγχώριους αναλυτές να εκτιμούν πως οι αλλαγές θα έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται πως ο δείκτης MSCI Greece έχει τρεις μόνον ελληνικές μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), ενώ παράγοντες της αγοράς δίνουν υψηλές πιθανότητες για επιστροφή των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη, με τις Alpha Bank και «Μυτιληναίος» να θέτουν επίσης υποψηφιότητα για εισαγωγή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,01% και έκλεισε στις 906,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94,54 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 2.210,68 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,02% και στις 1.334,40 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Aegean (+5,77%), Jumbo (+5,26%), Lamda Development (+3,34%), ΟΤΕ (+3,20%) και ΕΧΑΕ (+3,04%). Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,24% στις 606,16 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,82%, την Εθνική στο +1,00%, τη Eurobank στο -1,18% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,88%.

Εντονες ήταν οι διακυμάνσεις της μετοχής της Attica Bank, η οποία επανήλθε χθες σε διαπραγμάτευση. Ενώ άνοιξε με απώλειες 28,1%, στη συνέχεια γύρισε σε θετικό έδαφος, φθάνοντας έως και το +24,3%, ενώ έκλεισε στο -4,56%.

Τα μηνύματα από τους επενδυτικούς οίκους συνεχίζουν να είναι άκρως θετικά για το Χ.Α. με αφορμή το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως σημείωσε η Wood σε νέα έκθεσή της, το θετικό story του Χ.Α. το οποίο διακόπηκε απότομα από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020, επιστρέφει, ενώ τόνισε ότι βλέπει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις ελληνικές μετοχές. Και προσθέτει ότι η Ελλάδα προχωράει σε έναν ενάρετο κύκλο αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και αύξησης των προβλέψεων για το ΑΕΠ και τα εταιρικά κέρδη. Αν και μέρος των θετικών ειδήσεων αντικατοπτρίζεται ήδη στις τιμές των μετοχών, ωστόσο η Wood παραμένει θετική, καθώς οι ακόλουθοι πέντε παράγοντες στηρίζουν το αισιόδοξο αφήγημα:

1. Η μακροοικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να εκπλήξει θετικά, λόγω της έντονης αύξησης του τουρισμού μετά την πανδημία και σχεδόν μιας δεκαετίας υποεπενδύσεων.

2. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Τράπεζα της Ελλάδος να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θετικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα μπορούσε να φθάσει το 7% έως το 2026.

3. Η φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση, η οποία δίνει έμφαση σε μείωση των φόρων (ο εταιρικός φόρος υποχωρεί στο 22% από 28%), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στήριξη των ξένων επενδύσεων.

4. Το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, με τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η COVID-19.

5. Η εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος είναι κοντά, με την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής» και μια μεγάλη πτώση του δείκτη NPE κάτω του 10% έως το τέλος του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή