Επίσπευση αποζημιώσεων για μειωμένα ενοίκια Απριλίου

Επίσπευση αποζημιώσεων για μειωμένα ενοίκια Απριλίου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδεται η διαδικασία των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ή μηδενικά ενοίκια του Απριλίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, η αποζημίωση θα γίνει με προκαταβολή όπως και τον Μάρτιο, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στην πλατφόρμα, και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις COVID. Μάλιστα, όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωση μετά, ακόμα και αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό στο ελληνικό Δημόσιο. Οι σχετικές πληρωμές υπολογίζονται στα τέλη Μαΐου. 

Για την ταχύτερη πληρωμή πρέπει να πληρούνται και οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής – νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής – επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής – εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης θα είναι τόσο οι 200.000 ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον μήνα Απρίλιο, όσο και οι 600.000 ιδιοκτήτες που έλαβαν «κουρεμένο» ενοίκιο κατά 40%. Σημειώνεται ότι τα ποσά της αποζημίωσης είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις ή οφειλές.  

Στο μεταξύ, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς οι ενοικιαστές δεν τους έχουν αποδώσει το ενοίκιο του Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείεται να τους συμπεριλάβει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ωστόσο, η ανακοίνωση του υπουργείου είναι ξεκάθαρη και ορίζει ότι απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου οι επιχειρήσεις στις οποίες συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο και η εστίαση. Επίσης, το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο αφορά μόνον όσους είναι σε αναστολή εργασίας καθώς και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. 

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας. 

Οι υπεκμισθώσεις

Σε εκκρεμότητα είναι και ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες και σχετίζεται με τις υπεκμισθώσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να ανακοινωθεί επιτέλους η τελική λύση στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις όταν μετά την αρχική μίσθωση έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή). Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ζητούν: 

1. Να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ μειώσεων μισθωμάτων μηνός Μαΐου, και οι αποζημιώσεις εκμισθωτών των μηνών Απριλίου και Μαΐου να προκαταβληθούν βάσει των δηλώσεων του μηνός Μαρτίου για όσες κατηγορίες μισθώσεων ισχύει μείωση μισθώματος κατά τους αντίστοιχους μήνες.

2. Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών, και να ανοίξει εν συνεχεία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις όλης της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και Μαρτίου 2021.

3. Να δοθεί παράταση για τη δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων μέχρι την έναρξη και κατά τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή